Pingvinek és a nádszálkisasszony története - Videóbeszámoló Pécsről

Beszámoló a II. Pécsi Családi Színházi Fesztivál ötödik napjáról – videóval.


A Békéscsabai Jókai Színház előadása a német drámaíró, Ulrich Hub darabját hozta el a kamaraszínpadra. Ez a második magyarországi bemutatója, első alkalommal a budapesti Nemzeti Színházban láthattuk a Náthán gyermekeit (a Bölcs Náthán fiataloknak szóló átdolgozása) Gigor Attila rendezésében. Hub műveit számos nyelvre lefordították, sok díjjal jutalmazták, neve azonnal bekerült a köztudatba.

 

A Nyolckor a bárkán először színdarab volt, később könyvformában is megjelent. A szerző témaválasztása ezúttal is telitalálatnak tűnik: három barátot, akik történetesen pingvinek, egy galamb értesíti arról, hogy jön az özönvíz. Noétól két jegyet kapnak a bárkára, az indulással azonban nem lehet várni. Ez eddig rendben is volna, csakhogy hármuk között hogy döntsék el, ki maradjon le az életet jelentő hajóútról? A barátoknak csak egy lehetősége marad: a harmadikat felcsempészni a bárkára. Ám a csalás hamar lelepleződik. A rendező, Koleszár Bazil Péter mesél az előadásról.

 

nyolckor a barkan

Nyolckor a bárkán (fotó: jokaiszinhaz.hu)


Litvai Nelli Világszép nádszálkisasszonyát a kaposvári Csiky Gergely Színház hozta el Pécsre, Funtek Frigyes rendezésében. A látványos színpadképhez remek zene is társul. Interjúnkban Váncsa Gábor (idősebb királyfi, Fakó lovacska) beszél a produkcióról. Emellett sikerült pár gyereket is megszólaltatnunk.


A fesztivál ideje alatt napi videó-összeállításokban kísérhetik figyelemmel az eseményeket. Reméljük, sikerül minél több alkotót és nézőt megszólaltatnunk, hogy megpróbáljuk visszaadni és személyessé tenni a pécsi fesztivál hangulatát.


Tudósított: Keszthelyi Kinga

 

süti beállítások módosítása