MMA: Elfogadták a költségvetést és az etikai kódexet

Elfogadták az etikai kódexet, a 2014. évi költségvetést, valamint módosították az alapszabályt és a díjszabályzatot, emellett a köztestületi díjak adományozásáról is döntöttek a résztvevők a Magyar Művészeti Akadémia pénteki budapesti közgyűlésén.

"Tovább fogjuk erősíteni az Magyar Művészeti Akadémia kultúrstratégiai szerepét" - mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár az akadémia éves közgyűlésének megnyitóján a Vigadóban

 

"Az országgyűlési választáson az emberek újra elmondták véleményüket arról, ami az elmúlt években történt. Az Alaptörvényről is, amely szerint Magyarország védi a Magyar Művészeti Akadémia művészeti szabadságát. Az Alkotmánybíróság döntése, amely nem állapított meg jogszabály-módosítási kötelezettséget az MMA-val kapcsolatban, szintén megerősíti ezt" - mondta Halász János.

 

Az államtitkár arról is beszélt: érdemes áttekinteni az együttműködés lehetőségét az MMA és a kormány között a Nemzet Művésze díj után más művészeti díjakkal kapcsolatban, és a kultúrafinanszírozás területén is, a "kevesebb állam - több művészeti akadémia" elve alapján.

 

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára elmondta: az etikai kódex a köztestületi tagságra vonatkozik, alapvető feladata az erkölcsi értékek rögzítése, valamint ezen értékeken esett sérelmek megállapítása bizottsági döntéshozatallal.

 

mma

Fotó. Kovács Tamás, MTI

 

"Az etikai kódex rendelkezéseinek elsődleges célja, hogy irányt mutasson a mindennapi tevékenység során, ugyanakkor lehetőséget biztosít a közös erkölcsi elvárásoknak meg nem felelő személyekkel szembeni fellépésre" - olvasható a dokumentumban. A közgyűlés arról is döntött, hogy a köztestületi díjakat minden évben a tavaszi közgyűlésen adják át, a Nemzet Művésze díjat pedig minden évben november 5-én.

 

Az MMA idei évi költségvetése magában foglalja az akadémiai tagok életjáradékát, valamint az elnök, a két alelnök, az elnökségi tagok, tagozatvezetők, felügyelő testületi tagok tiszteletdíját az alapszabály szerint. Tartalmazza továbbá az özvegyi, illetve árvasági hozzátartozói ellátásokat, a művészsegélyt, a köztestületi, szakmai programokat, valamint a központi köztestületi programokra tervezett előirányzatokat, továbbá az MMA külügyi és határon túli tevékenységét szolgáló forrásokat.


A költségvetéssel kapcsolatban a főtitkár elmondta: a növekvő feladatokhoz kapcsolódva a titkárság működéséhez is nagyobb létszám szükséges, emellett a költségvetésben megjelenik többek között az életjáradéki emelés, a Nemzet Művésze díj, valamint a tagozati programokon túl a határon túli és nemzetközi programok támogatása is.


A költségvetésben az MMA titkársága kiadásai a személyi juttatásokkal, dologi kiadásokkal, beruházásokra fordítható kerettel együtt összesen 1,7 milliárd forintot tesznek ki. A köztestületi feladatok támogatása címszó alatt összesen csaknem 2,2 milliárd forint szerepel, ebből az összegből finanszírozzák például az MMA rendes és levelező tagjainak életjáradékét és fizetik a díjakkal járó összegeket.


A Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet több mint 109 millió forintos támogatást kap. A fejezeti kezelésű előirányzatoknál összesen 678 millió forint szerepel, ebből például a Vigadó Galéria kiállításaira 13 millió forintot költenek idén, a pályázati alapokra pedig 160 millió forintot különítettek el.


A költségvetésben új tétel a Vigadó működtetése, ősszel pedig elindulnak az építkezések a kutatóintézetben is, amelynek a Hild-villa ad majd otthont. A 2013-ban alapított Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet 2014 utolsó harmadában kezdi meg működését.


Az életjáradékok összege több mint 30 százalékkal emelkedett egy kormányrendelet alapján. Az Országgyűlés által 2013-ban megalapított Nemzet Művésze díj novembertől 70 művész részére folyósítható.

 

Forrás: MTI, mno.hu

 

süti beállítások módosítása