"Nagyon pipa vagyok" - Novák Eszter Kerényi Imre kijelentéseiről

Novák Esztert a miniszterelnöki megbízott azon kijelentéseiről kérdezték, amellyekkel a Színház- és Filmművészeti Egyetemet illette. 

 

"Kerényi Imre nem mond igazat az iskoláról. Nagyon sajnálom, mert egy valaha nagyon tehetséges emberről beszélünk, aki mellett én is tanítottam, akinek láttam előadásait. Méltatlannak tartom, hogy a miniszterelnök úr alkalmazásában álló alkirálynak - ahogy ő vágyna lenni - a pszichológiai elemzését nyújtsam. Remek tanár volt, amíg tanított, mindaddig, amíg nem kezdett el durván politizálni. Nem kell Kerényi Imréről beszélni. Egyébként a buzilobbi sem Európán túl, sem innen nem kimondható fogalom" - nyilatkozta Novák Eszter rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, aki Ascher Tamás volt rektorral indít új, zenés színész osztályt.

 

novakeszter

 

"Kerényi szerint nem a magyar kultúra jelentős momentumaival foglalkozunk, de furcsának találnám, ha úgy lehetne tanítani a Színház- é Filmművészeti Egyetemen, hogy az minden ízében és porcikájában ne gyökerezne a magyar szellemtörténetbe, a magyar dráma- és irodalomtörténetbe, a magyar művészettörténetbe és nem utolsósorban a magyar színháztörténetbe. Tehát az kösse fel a gatyáját, aki úgy akar színészeket, rendezőket, dramaturgokat tanítani. Én most már nagyon pipa vagyok, hogy ez egyáltalán felmerülhet" - fogalmazott Novák Eszter.

 

"Nyilván az a szorongás tárgya a munkánk semmibevételén túl, hogy a kijelentések mögött esetleg komolyabb kultúrpolitikai tervek állnak. Én a magam részéről nagyon erős kultúrpolitikai terveket ritkán veszek észre az elmúlt húsz évben, de szerintem ennek kapcsán nem kombinálni kellene, hanem legyenek szívesek kommunikálni" - tette hozzá Novák Eszter, aki arról is beszélt, hogy egy stadionnak az egytizede, vagy körülbelül három széksor jön ki az egyetem éves költségvetéséből.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása