Csütörtökön búcsúztatják Pándy Lajost

Csütörtökön vesznek végső búcsút Pándy Lajostól; a színművész hamvasztás utáni búcsúztatása 15 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz-termében a római katolikus egyház szertartása szerint - tudatta a Vígszínház hétfőn az MTI-vel.

A Vígszínház Jászai Mari-díjas és Gobbi Hilda-életműdíjas művészét 92 éves korában, május 17-én érte a halál. Pándy Lajost a Vígszínház saját halottjának tekinti. A gyászolókat kérik, hogy részvétüket egy szál virággal fejezzék ki.


Pándy Lajos 1922. március 31-én a ma Szlovákiában található Perbetén született. 1948-ban végzett az Országos Színészegyesület Színiiskolájában, majd a Belvárosi Színházban játszott. 1951-ben alapító tagja volt az újranyíló Vígszínháznak, akkori nevén a Néphadsereg Színházának, ahol fontos szereplője lett a színház életének és gazdag repertoárjának.

 

Pandy Lajos

 

Mások mellett Ruttkai Évával és Csákányi Lászlóval is játszott együtt, csak a Vígszínházban mintegy 80 szerepe volt. Művészete elismeréseként 1967-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.


"Mindig nagyon korán bejött a színházba és nagyon gondosan készült. Utoljára Heltai Jenő A tündérlaki lányok című művében lépett színpadra, már nyolcvan felett. Pándy Lajos igazi szellemi ember volt, különleges gondolkodó, aki számtalan alakítása mellett rádióműsorokban szerepelt, s egy ország ismerte hangját a rádióból. Művészi alázat, lelkiismeretesség és pontosság jellemezte" - emlékezett rá Marton László főrendező a színház közleményében.


Pándy Lajos filmes repertoárja is igen gazdag volt, több tucat filmben és tévéjátékban szerepelt, és műfordítóként is jelentős életművet hagyott hátra. A cseh irodalom nagy ismerője és tolmácsolója volt, Čapek valamennyi darabját ő fordította, összesen pedig ötven színdarabot és 120 hangjátékot ültetett magyarra. 2013-ban a színházi világnap alkalmából megkapta a Gobbi Hilda-életműdíjat.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása