Ilja próféta - Ismét Marosvásárhelyen a Tamási Áron Színház

Újra láthatják az érdeklődők a Tamási Áron Színház Ilja próféta című előadását. A felújítására egy marosvásárhelyi vendégjáték-sorozat alkalmából kerül sor, melynek keretében – június 4-én, 7-én és 8-án – három alkalommal játssza a társulat a produkciót a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kistermében.

Tadeusz Słobodzianek 1992-ben született darabja megtörtént eset alapján íródott. Az 1910-es években Éliás Klimowicz fehéroroszországi parasztember zarándokútra indul a „csodatevő pópához”, hogy ketten, közös imával megszabadítsák a környéket az ott grasszáló hírhedt rablógyilkostól.

 

Ilja1

Fotó: Barabás Zsolt

 

Miközben Éliás úton van, a rabló meghal, s ezt az eseményt a közeli falvak lakói csodaként értelmezik. Éliást szentként – Ilja prófétaként – kezdik tisztelni, de lassanként az is elterjed róla, hogy ő a másodjára földre eljövő Jézus Krisztus. A falusiak fejükbe veszik, hogy „hozzásegítik” a Messiást újbóli feltámadásához, ezért szétosztják egymás között a bibliai történet szerepeit s elindulnak, hogy keresztre feszítsék a prófétát, s ezáltal együtt üdvözülhessenek Megváltójukkal.

 

A mű fordítója, Pászt Patrícia írja: „A történet nem keresztény traktátum, jóval inkább a napjainkra is oly jellemző egyetemes elhülyülés és primitivitás tablója, az emberi sötétség és korlátoltság karikatúrája; az emberség és józan ész manifesztuma az általánosan terjedő szűkagyúság, ostobaság és manipuláció felett."

 

Az előadás szereplői: Pálffy Tibor, Szalma Hajnalka, Kicsid Gizella, Gajzágó Zsuzsa, P. Magyarosi Imola, Erdei Gábor, Szakács László, Nagy Alfréd, Diószegi Attila, Márton Lóránt, Fazakas Misi, D. Albu Annamária, Pál Ferenczi Gyöngyi, Nemes Levente, Mátray László és Nagy Lázár József. A díszlet és jelmez Bartha József munkája, a zenét Könczei Árpád szerezte. A rendező: Bocsárdi Miklós.

 

 

süti beállítások módosítása