Kerényi Imre: "Nem akarok bosszút állni"

A miniszterelnöki megbízott többek közt a társadalomellenes művészetről, a színház és a hatalom örök konfliktusáról beszélt a Népszabadságnak, és elmondta, módszertani kifogásai vannak a Színművészeti Egyetemem zajló képzéssel kapcsolatban. Lapszemle.

A Népszabadság cikkéből:

 

"Az azonos neműek szerelme az emberiség kis részére jellemző entitás. Semmi kifogásom ez ellen, viszont az agresszív terjeszkedés ellen van. Én úgy nőttem fel, hogy az azonos neműek szerelme nem közéleti, hanem magánéleti kérdés, azt láttam ifjúságom idején, hogy az ilyen emberek szemérmesek, és inkább visszahúzódók. Volt köztük természetesen kimutatkozni vágyó személyiség is, mert ez jellemző erre a magatartásra, hogy szeretné magát megmutatni, hogy látva lássák, ez amolyan feltűnési vágy ezekben az emberekben, de ez akkoriban a töredékét jelentette ennek a társaságnak. A problémám az a túlságos agresszivitás, amellyel ma ezeket az eszméket terjesztik. Féltem a gyermekeimet, az unokáimat, a magyarságot és Európát" -  fogalmazott Kerényi Imre a Keresztény Színházi Fesztiválon az európai „buzilobbi” elleni fellépésre bíztató szavaival kapcsolatban.

 

A miniszterelnöki megbízott szerint az azonos neműek szerelmét propagáló alkotásokat nem kell közpénzből támogatni, nem közösségi érdek e jelenség reklámozása, mert a társadalmat elgyengíti. "A közösségi érdek mindenekfelett áll az én gondolkozásomban. A Római Birodalom megszűnésének egyik oka az volt, hogy dekadens lett és elvesztette a biológiai erejét. A fürdőkben dőzsöltek a római arisztokraták és polgárok, nyilván az akkori Conchita Wurstot hallgatták. Most szintén van világméretekben egy ilyen fellángolás, ez ellen fel kell lépni az egészség, a társadalom, az emberi faj megmaradása érdekében" - tette hozzá Kerényi Imre.

 

Kerenyi

Fotó: Hegedüs Róbert, magyarhirlap.hu

 

A felvetésre, miszerint kívánatos volna-e, ha előzetesen központilag megszűrnék az államilag finanszírozott színházak repertoárját, a miniszterelnöki megbízott elmondta: szerinte utólag kell kontrollálni az eseményeket, és ha valamelyik műhely "erősen elmegy a nemkívánatos irányba, akkor a közpénzt kicsit csökkenteni kell".

 

"A művész és a hatalom konfliktusa folyamatos egyeztetés, örök és gyönyörűséges társasjáték. Moliere élete jó példa erre. A művészek tanulékonyak, ügyesek, jártasak a mimikriben, a metaforikus beszédben, de bizonyos dolgokat tudomásul vesznek több ezer év óta. A művészet a népek tanítója, nem mindegy, hogy gyermekeink mire szocializálódnak, a devianciára vagy az újra teremtés kötelezettségére. A művészet morális megújító szerepe, a fennálló viszonyok kritikája nemes dolog, de biológiai reprodukcióra szükség van, kell, aki kitermelje a nyugdíjakat és így tovább. Ezt nem lehet veszélyeztetni" - szögezte le Kerényi Imre.

 

A Színművészeti Egyetemem zajló képzéssel kapcsolatban elmondta, módszertani kifogásai vannak. "Nincs klasszikus értelemben vett zenész-színészképzés, melyben az énekhang és a tánctudás dominál. A művészi beszéd oktatásából hiányzik néhai Gáti József tanár úr étosza, mely az ékes beszéd készségével ajándékozta meg a növendékeket. A mozgásoktatás szubkulturába merevedett. A személyiségfejlesztés erőtlen. De ez nem kormányálláspont, csak magánvélemény. Sok mindennel foglalkozom miniszterelnöki megbízottként, de a színházzal nem. Nem akarok bosszút állni. Nagy élmény volt, mikor e színi világból évtizedes jó barátaim kiebrudaltak. Mert másként gondolkodom. Munkám során naponta tapasztalom, hogy a 'mi jobban gyűlölünk benneteket, mint ti minket'-tétel sajnos igaz. Azt tapasztalom, hogy a balliberális rész begörcsölt. A jelenlegi korszakban a nemzetek fölötti liberalizmus megpróbálja megvalósítani világméretekben a saját diktatúráját, ami ellen fel kell venni a küzdelmet. Jeles szerzők állítják, hogy ez majdnem olyan diktatúra, mint a náci és a kommunista volt. Minden doktrinér diktatúra ellen fel kell venni a harcot. Értelmiségi önvizsgálat kell és konferenciák, gesztusok mindkét oldalról. De nem úgy, hogy a liberális oldal felhatalmazás nélkül és kérlelhetetlenül dirigál. E módszer ebben az országban lejárt. E felelőtlen gyakorlat vezet oda, hogy szemünk előtt esik szét hol az SZDSZ, hol a baloldal. Az országépítés valami. A szájalás semmi" - mondta Kerényi Imre.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása