Megdőlt a Tony-rekord - Átadták a Broadway díjait

Hatodik Tony-díjával rekorder lett Audra McDonald színésznő a Broadway sztárokkal zsúfolt New York-i díjátadó gáláján vasárnap este - ismertette a BBC News.

McDonald könnyek között vette át a legjobb drámai színésznőnek járó elismerést, amelyet a Lady Day at Emerson's Bar & Grill című darab dzsesszénekese, Billie Holiday megformálásáért ítélt neki a szakmai zsűri. A színésznőt álló ovációval ünnepelte a díjátadó gála közönsége. A 43 éves McDonald az első a díj történetében, aki mind a négy színészi kategóriában díjazott lett. Korábban a néhai Julie Harrisnak sikerült hat Tony-díjat összegyűjtenie, ebből egy életműdíj volt.

 

Lady Day at Emersons Bar Grill Audra McDonald

Audra McDonald - Lady Day at Emerson's Bar & Grill (fotó. Evgenia Eliseeva)


Bryan Cranston, aki az All the Way című színművel debütált a Broadwayn, a legjobb drámai színész díját kapta. A Totál szívás tévésorozatból ismert színész Lyndon B. Johnson elnököt alakította a produkcióban, amely elnyerte a legjobb darab díját. Cranston a sorozatban általa alakított drogdílerre utalva megjegyezte, hogy a színházi közönség szeretete úgy hatott rá, mint egy erős drog. "Olyan kemény, mint a kristálymet" - jelentette ki.


A Broadway-gálán az A Gentleman's Guide to Love & Murder című szatíra és a Hedwig and the Angry Inch című musical gyűjtötte be a legtöbb, négy-négy díjat. A Gentlemean's Guide egy csóró fickóról szól, aki nyolc útjában álló rokonát öli meg, hogy megkapja az áhított örökséget. A darabot színre állító Drako Tresnjak a legjobb musicalrendezés díját szerezte meg.

 

Neil Partick Harris a Hedwig főszerepéért vehette át a legjobb musical főszereplő elismerését. A zenés darabot pedig a legjobb musical-felújításként díjazták. A színművek rendezői közül az A Raisin in the Sun című alkotást jegyző Kenny Leon vette át a Tonyt. A darab egyébként legjobb színműfelújítás díját is megkapta.


A New York-i Radio City Music Hall-ban megrendezett műsort negyedik alkalommal vezette Hugh Jackman. A gálán több Tony-jelölt is fellépett, köztük Idina Menzel és Gladys Knight, Sting pedig a hamarosan a Broadway bemutatkozó új musicaljéből, a The Last Ship című darabból adott elő egy dalt.


A Tony-díjakról a Broadway League és az American Theatre Wing tagságának szavazatai döntöttek.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása