Gondolj rám - 17 év után rendez filmet Kern András

Jövő héttől forog Budapesten Kern András új filmje, a Gondolj rám. A főszerepet alakító művész 17 év elteltével jegyez ismét rendezőként mozgóképet, amelyet a tervek szerint 2015 februárjában fognak bemutatni.

A történet egy sebészorvosról, doktor Borlairól szól, aki sikeres ember, ám megtudja, hogy halálos beteg. Nem akarja, hogy szerettei, barátai, kollégái sajnálják, ezért kitalálja, hogy elmarja maga mellől az embereket. Ez ugyan sikerül neki, de még mindig él, holott már meg kellett volna halnia - vázolta fel Kern András a Gondolj rám alapsztoriját a pénteki budapesti sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy bár a történet alaphelyzete sötét, a film végig vidám marad, igyekezett sármot, humort, bájt tenni bele. "Régen nem létezett művészfilm és közönségfilm, csak mozi volt. Én is jó mozit akarok csinálni, művészi eszközökkel, és szeretném, ha sok nézőhöz jutna el".


Az MTI kérdésére azt mondta, Borlai doktornak van egy orvoszenekara, amelyben rajta kívül Fesztbaum Béla, Cserna Antal és Elek Ferenc zenél. "A doki imádja az LGT Gondolj rám című számát, szeretné elénekelni, ezért lett a film címe ez. Nyilvánvaló volt, hogy a kísérőzenét is csak Presser írhatja".


Mint felidézte, 17 évvel ezelőtt A miniszter félrelép című filmet rendezte utoljára Koltai Róberttel közösen, teljesen saját filmjét, a nagy sikerű Sztracsatellát pedig 1995-ben mutatták be. Megjegyezte, hogy bár sok év eltelt azóta, a rendezés, amelyet évtizedekkel ezelőtt eredetileg hivatásként magának elképzelt, ma is nagyon vonzza.

 

kern

Fotó: Varga Gábor


A film másik főszereplője Eszenyi Enikő, a forgatókönyvet Kern András és Vámos Miklós közösen írta, az operatőr Ragályi Elemér. Szekeres Dénes producer elmondta, hogy a film száz százalékban magyar, a költségvetés 355 millió forint, ebből 200 milliót a Magyar Nemzeti Filmalap áll. A film 35 napig forog budapesti helyszíneken.


"Az elmúlt csaknem húsz évben egyszer írtam valamit, amiből filmet terveztem, de nem lett belőle semmi. Aztán Vámos Miklós egyszer feljött hozzám, és megkérdeztem tőle, nincs-e valami használható filmtémája. Mondott egyet, ami nem tetszett, aztán egy másikat, ami viszont igen, ebből készül most a Gondolj rám. A sokadik változat fog forogni jövő héttől, mert filmet írni nem lehet, csak átírni" - mesélte Kern András.


Kern András és Vámos Miklós eddig egy játékfilmben dolgozott együtt, az 1984-ben készült Hanyatt-homlokban. Vámos Miklós arról beszélt, hogy negyedszázaddal ezelőtt huzamosabban Amerikában tartózkodott, és a Yale Egyetemen volt, amikor Joseph Heller jött oda előadást tartani. A híres amerikai író megkérdezte tőle, írt-e már vidám, szép színdarabot vagy regényt a halálról. Vámos nemmel válaszolt, mire Heller közölte, addig nem lesz kész író, amíg ez meg nem történik.


"Miután hazajöttem Amerikából, a kilencvenes évek elején írtam egy forgatókönyvet, ami Rózsa János rendezésében lett volna film, de az Amerikából hozott történet nem működött a posztszocialista években. Később Simó Sándor lett volna a rendező, ám ő meghalt, majd egy háromoldalas novellát írtam a témából, ami megjelent, ez vezetett végül a filmhez" - sorolta Vámos Miklós. Hozzáfűzte: a dialógusok 70 százalékát Kern András írta.


Kern András kitért arra, hogy Heller az egyik kedvenc írója, hosszú évekkel ezelőtt ő írta hazai színpadra A 22-es csapdáját.


A tragikomédiában doktor Borlai feleségét alakítja Eszenyi Enikő, aki a Sztracsatellában a szintén Kern által alakított főhős szeretője volt. "A következőben az anyám lesz" - jegyezte meg mosolyogva Kern András. Eszenyi Enikő elmondta, hogy a feleség - aki bírónő - karaktere rejtélyes, a házassága pedig válságba kerül.


Ragályi Elemér arról beszélt, hogy még nem tudja, milyen lesz a film képi világa; azt akarja megmutatni, az adott jelenetet honnan lehet a legjobban látni. "A nézői kíváncsiság hajt, remélem, ez még mindig olyan élénken megvan bennem, mint régebben. Öröm, hogy ismét magyar filmet csinálhatok".


Szerepel a filmben Liptai Claudia is; a színésznő a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy teljesen másnak kell lennie, mint például a kereskedelmi televíziók műsoraiban szokott, és ennek nagyon örül.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása