Kortárs művészeti fesztivált rendeznek Zalaegerszegen

A kortárs művészetet bemutató kétnapos programsorozat kezdődik pénteken Color Arts Fesztivál címmel a ZAZEE Kulturális Egyesület szervezésében Zalaegerszegen, a volt MMIK (Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ) jelenleg üresen álló épületében.

A fesztivál nyitányaként Zalaegerszeghez kötődő kortárs képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken délután fél hétkor az épület nyugati szárnyában. A két napon át nyitva tartó tárlaton a művészek legújabb munkáit láthatja a közönség. A hagyományos festmények, szobrok mellett nagy hangsúlyt kapnak a régi épület hangulatát tükröző installációk. A hely adottságaihoz igazodva például 80 centiméteres tölgyfalécekből, a helyszínen építenek ki térrácsot, fóliákra vetített képekkel térszerkezetet alakítanak ki és művészeti eszközök segítségével játékos, interaktív formában megjelenítik az átépítés alatt álló Dísz tér kicsinyített mását - mondta el Tóth Norbert szervező az MTI-nek. 
 
color2
 
A kortárs zenét, költészetet, képzőművészetet, színházat, táncot ötvöző fesztiválra olyan zenekarokat hívtak meg, amelynek tagjai egyben képzőművészek is, így a koncertek vizuális élményekkel, vetítéssel egészülnek ki - hangsúlyozta Nadrai Róbert programszervező.  
 
A filmművészeti program keretében az avantgarde korszak rövidfilmjeiből adnak válogatást, a divatbemutatón Sustik Kriszta ruhatervező kollekcióját vonultatják fel. A régi színházteremben a Soltis Lajos Színház társulata a Menedék/Asylium című színházi produkciót mutatja be, az irodalmi színpadon Torma Attila előadásában a Találkozás - Kassák Lajos verseivel című műsort láthatja a közönség - ismertették a szervezők. 
 
A fesztivál keretében szombaton átadnak egy könyvtárrá alakított telefonfülkét az Európa téren. A Bibliofülke megnyitóján Máriás Béla "drMáriás" író, festő, zenész, a Tudósok együttes frontembere működik közre. 
 
drMarias
drMáriás
 
Az utcai könyvespolc lehetővé teszi, hogy a járókelők szabadon hozzáférhessenek az olvasnivalóhoz. A kölcsönzésről, a kötetek frissítéséről az egyesület gondoskodik, és ugyancsak ők vállalták a zalaegerszegi helyi járatokon az idegenvezetés megszervezését is. A buszokon lejátszott hangfelvételeken Ecsedi Erzsébet és Farkas Ignác tréfás, anekdotákkal fűszerezett, várostörténetileg viszont hiteles történeteket mesél el az érintett útszakaszokról, épületekről.  
 
A művészeket, művészetet pártoló fiatalokat tömörítő ZAZEE Kulturális Egyesület 2005 decemberében alakult meg Zalaegerszegen. Az első művészeti fesztivált 2006-ban egy üresen álló épületben, a Color Textil Szövetkezet volt üzemcsarnokában rendezték meg.
 
A fesztivál teljes programja és további részletek itt találhatók.
Forrás: MTI
 

 

süti beállítások módosítása