Közkívánatra: Újra Monte Cristo a Szarvasi Vízi Színházban

Június 14-én nagyszabású gálával nyitja idei nyári évadát a Szarvasi Vízi Színház: a nézők többek közt a Sugar – Van, aki forrón szereti című musicalt tekinthetik meg.

Józsa Mihály, a Magyar Teátrum május végén elhunyt szerkesztője írt előzetest az eseménysorozatról:

 

Immár 4 éve, hogy megnyílt Szarvason az ország egyik leglátványosabb, legnagyobb, leghosszabban nyitva tartó, és legtöbb előadást kínáló szabadtéri színháza: a Szarvasi Vízi Színház. A jelentős idegenforgalmat vonzó Holt-Körös festői szépségű partján álló színház a 44-es főút Szarvasra bevezető szakaszától néhány száz méterre található, így Budapest és az ország belseje felől könnyen megközelíthető. Színpada a víz fölött, cölöpökön áll, közel ezer férőhelyes köríves nézőterét pedig két bástya fogja közre, úgy néz ki, mint egy stilizált várkastély és egy amfiteátrum ötvözete. Az egyik bástya a színpad kiszolgáló épülete, a másikban pedig étterem, kávézó és tetőteraszi söröző található.

 

A színpad mellett gyalogos fahíd köti össze a Holt-Körös nyaralókkal, üdülőkkel, szállodákkal teli két partját. Szarvas Város Önkormányzata a Dél-Alföldi Régiós Fejlesztési Ügynökség turisztikai infrastruktúra fejlesztési uniós pályázatán nyert támogatás segítségével 2010 és 2011 között építtette fel a létesítményt.

 

szarvasi viziszinhaz

 

Az üzemeltetést, az előadások biztosítását az első szezonban a Békéscsabai Jókai Színház, azóta pedig a Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. végzi, a Jókai Színházzal, a helyi Cervinus Teátrummal és a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházaival együttműködésben.

 

Az első három évad igazolta, hogy – ha nehezen is –, de lehet a nulláról, fenntartói, önkormányzati támogatás nélkül népszerű és látogatott nyári színházat csinálni. Ezt bizonyítja, hogy tavaly nyáron két hónap alatt több mint 40 ezer néző, több mint 80 előadást látott a Szarvasi Vízi Színházban.

 

Ezeket a számadatokat szeretné idén nyáron is megtartatni – ha lehet fölülmúlni – a Szarvasi Vízi Színház. A szezon idén is június közepén indul zenés-táncos évadnyitó gálaesttel. Augusztus 20-áig a hétvégéken – főleg zenés – nagyszínházi előadások várják a publikumot. A szarvasi Cervinus Teátrum idén is megrendezi egyhetes fesztiválját. Megrendezésre kerül a III. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál, a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak közreműködésével. Idén is lesznek családi- és gyermekelőadások.

 

monte cristo

Monte Cristo grófja (fotó: A-Team)

 

A szervezők mottója továbbra is az, hogy „a Szarvasi Vízi Színházban minden nap történik valami”, ezért a már jól bevált: Vers a víz fölött összefoglaló cím alatt hétköznapokon továbbra is ingyenes programokkal, irodalmi, zenés estekkel várjuk a közönséget.

 

Az előadások egyeztetése még folyik, de amit már biztosan elárulhatunk, hogy a közönség nyomásának engedve, közkívánatra ismét műsorra tűzzük a Békéscsabai Jókai Színház nagy sikerű Monte Cristo grófja című musical előadását, hogy a zenés előadásoknál maradjunk, két előadásban megnézhetik az István, a király című rockoperát, Zsuráfszky Zoltán hagyományos rendezésében. Az egri Gárdonyi Géza Színház elhozza Presser Gábor már-már klasszikusnak mondható Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicaljét.

 

A kecskeméti Katona József Színházból érkezik a Páratlan páros című nagysikerű bohózat. A tánc kedvelői a Pécsi Nyári Színház A Jó, a Rossz és a (Csúf) COLOS című vadnyugati táncbohózatát nézhetik meg Ennio Morricone dallamaival, a Pécsi Balett művészeivel.

 

istvan a kiraly

István, a király (fotó: A-Team)

 

Szinte a Szarvasi Vízi Színház színpadára íródott – hiszen egy tengerparti halászkikötőben játszódik – a Chioggiai csetepaté című vígjáték a Jókai Színház előadásában. A békéscsabai színház elhozza még a Koldusopera című előadását és Bartus Gyula színművész Lovak című musicaljét, valamint a Toldi, és a Nyolckor a bárkán című családi előadásokat. A kiszivárgot:t hírek szerint a legendás Illés együttes rajongói is megnézhetnek egy készülő zenés produkciót.

 

A Vers a víz fölött programsorozatban a Jókai Színház művészei mellett olyan kitűnő versmondó-színészek is szerepelnek, mint például Eszenyi Enikő, Kubik Anna, Eperjes Károly és Kolti Helga.

 

Nyugodtan mondhatjuk és az olvasásban idáig jutva a Tisztelt Olvasó is mondhatja: az idén nyáron is érdemes lesz eljönni a Szarvasi Vízi Színházba, és ha már eljönnek, ne csak egy napra jöjjenek, szálljanak meg valamelyik szállodában, panzióban, és nézzenek szét Szarvason! Kiránduljanak a híres arborétumban, sétahajókázzanak, horgásszanak, nézzék meg a történelmi Magyarország középpontját.

 

Szarvas és a vízi színház szeretettel várja Önöket!

 

Józsa Mihály

 

 

A részletes program itt olvasható.

 

Forrás: viziszinhaz.hu

 

 

süti beállítások módosítása