A brit királyi balett vendégszerepel Moszkvában

Keddtől öt estén át lép fel a londoni Covent Garden, a Királyi Balett társulata a moszkvai Nagyszínházban, a brit kulturális évad keretében. Két táncos azonban bojkottálta a vendégszereplést.

A Royal Ballet 2003 után, 11 év kihagyással érkezett újra Moszkvába, az előadásokra gyakorlatilag minden jegy elkelt - számolt be Jekatyerina Novikova, a Bolsoj sajtófőnöke a főpróba előtt. A Nagyszínház az elmúlt 10 év alatt ugyanakkor négyszer is vendégeskedett a brit fővárosban.


A londoni társulat művészei kedden az egyfelvonásos balettekkel léptek fel a Bolsoj nagyszínpadán. Frederick Ashton alapító koreográfus klasszikus hagyományokra épülő Rapszódia című darabját, Wayne McGregor Tetraktisz című, Johann Sebastian Bach zenéjére koreografált modern balettjét, valamint Christopher Wheeldon DGV (Dance a grande vitesse) című darabját adták elő. Ez lesz a szerdai program is, majd egy nap pihenés után még három előadást tartanak, amelyeken a Manon című, egész estét betöltő balettet, Kenneth MacMillan koreográfiáját adják elő. 

 

manon

Manon (fotó: Alastair Muir)


Kevin O'Hare, a Royal Ballet igazgatója a tájékoztatón a műsorválasztást azzal indokolta, hogy repertoárjuk széles skáláját és táncosaik képességeinek sokszínűségét szeretnék megmutatni a moszkvai közönségnek. Az MTI kérdésére elmondta, arra törekednek, hogy létrehozzák századunk klasszikus balettjét. Új történeteket feldolgozó új darabokat akarnak a közönség és táncosok számára megteremteni. Példaként a nemrég Londonban nagy sikerrel bemutatott Téli rege című balettet említette, amely Christopher Wheeldon koreográfus munkája.


A moszkvai előadásokon szereplő műveknek több orosz vonatkozása is van. A Rapszódia című egyfelvonásost 35 évvel ezelőtt Frederick Ashton Szergej Rahmanyinov orosz zeneszerző Rapszódia egy Paganini-témára című művére koreografálta. A mű Erzsébet, néhai brit anyakirályné 80. születésnapjára készült. A főszerepet pedig nem más, mint Mihail Barisnyikov, a Szovjetunióból disszidált balettművész táncolta, akire a brit koreográfus a balettet építette.


A Tetraktiszt szinte az elsők között láthatta (és láthatja szerdán is) a Bolsoj közönsége, hiszen csak 4 hónapja tartották meg a balett világpremierjét. Wayne McGregor, a brit Királyi balett koreográfusa ma a világon az egyik legkeresettebb szakembernek számít, a darabban a társulat vezető táncosai lépnek fel, közöttük az idei szezontól már a Covent Gardenben táncoló Natalja Oszipova, a Bolsoj volt prímabalerinája, aki 2011 novemberében előbb Szentpétervárra, a Mihajlovszkij Színházba távozott, majd onnan szerződött át Londonba. Kevin O'Hare, a Royal Ballet igazgatója elégedetten nyilatkozott az orosz balett ünnepelt sztárjáról, aki már több szerepben és nem csak klasszikus darabokban próbálhatta ki magát a Covent Gardenben. 

 

Mint a társulat kedden bejelentette, két táncos az oroszországi melegellenes törvények miatt nem vesz részt a turnén. A közlemény hangsúlyozza, hogy a 96 tagú társulatból csak ketten bojkottálják "politikai okokból" a moszkvai vendégszereplést, és hiányuk nem befolyásolja az előadásokat. Nem közölték, hogy név szerint kikről van szó, csak annyit tudni, hogy a vezető szólótáncosok mind ott lesznek Moszkvában. A brit külügyminisztérium nemrég Sir Ian McKellen nyíltan meleg színészt tanácsolta el attól, hogy Oroszországba utazzék.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása