Jön A varázsló munkabemutatója a Bakelitben - Villáminterjú az alkotókkal

Lenka Vagnerova és Felix Landerer június 19-én tartják új előadásuk, a Sorcerer - A varázsló munkabemutatóját a Bakelit Multi Art Centerben. Ennek kapcsán olvashatnak rövid interjút a két koreográfussal.

A koreográfusok és csapatuk a Nemzetközi Visegrádi Alap – Előadóművészti programjának támogatásával az elmúlt két hétben a Bakelit Multi Art Centerben kezdte el a Sorcerer című darab munkáit. A június 19-én 20 órakor kezdődő munkabemutató után egy beszélgetésre is szeretettel várják a tánc rajongóit. Az est programjai ingyenesen tekinthetőek meg.

 

avarazslo3

 

Interjú Lenka Vagnerovával és Felix Landererrel:

 

Mi inspirálta az előadásotok címét? Miért lett A varázsló? Miért választottátok az illúziókat, a mágiát és a befolyásolást témáknak? Mi a személyes kapcsolatotok a témákkal?

 

Felix: Az illúziók, a mágia, a befolyásolás és a manipuláció akarva-akaratlanul mindenki életében megjelenik. Mindig is voltak és lesznek olyan emberek, akik hülyére vesznek, átvernek vagy kísértésbe visznek másokat csak azért, hogy valami személyes előnyre vagy nyereségre tegyenek szert. Ebben a témában mindannyian személyesen érintettek vagyunk. Ma már nem nevezzük többé ezt a jelenséget fekete mágiának vagy sátáni erőnek. Fontos, hogy nyitott szemmel járjunk a környezetünkben, és észre tudjuk venni azokat az embereket, akik ilyen módon próbálnak boldogulni.

 

Lenka: A félelem az egyik legerősebb emberi érzés. Formálja a döntéseinket és tetteinket, megváltoztatja a személyiségünket. Az ismeretlentől való félelem, a félelem a megérinthetetlentől, a felfedezetlentől nagyon bonyolult történeteket kreál az emberek fejében, és ezek aztán nagyon abszurd eredményekhez vezetnek.

 

avarazslo1

 

Miért döntöttetek úgy, hogy együtt hoztok létre egy darabot? Dolgoztatok már ezzel a csapattal korábban? Tervezitek folytatni az együttműködést?

 

Felix: Szeretem Lenka munkáit, és bizonyos szempontból nagyon hasonló az érdeklődésünk és a munkamódszerünk a tánc terén. A koreográfiáink ugyanakkor mégis nagyon különbözőek, úgyhogy ez egy érdekes együttműködés - remélhetőleg nemcsak nekünk, hanem a közönségnek is.

A csapat teljesen új, és kevesen vannak köztük, akik dolgoztak már együtt. Mindenképpen szeretném a jövőben folytatni velük a munkát. Nagyon nehéz olyan embereket találni, akik igazán jól tudnak csapatban dolgozni.

 

Lenka: Felix munkája a mozgással és a dinamikával nagyon érdekes számomra. Összekötni a két teljesen más jellegű mozgást, különböző nézőpontokat egy téma körül és egy közös dramaturgiát létrehozni számomra maga az alkotás varázslata.

 

Mik az erősségei a csapatnak, és mik azok a dolgok, amiken még fejleszteni kell, ha egyáltalán vannak ilyenek?

 

Felix: Annak ellenére, hogy mindannyian különböző háttérrel rendelkezünk, különböző személyiségek vagyunk és különböző képzettségi fokon állunk, a csapat minden tagjában megvan a szükséges nyitottság és kíváncsiság. Sokat tanulunk egymástól, ami élvezetes, habár nagyon rövid idő alatt kell megtalálnunk a közös mozgásnyelvet.

 

Lenka: A táncosok nagyon különbözőek, ami engem kifejezetten inspirál. Ez ugyanúgy vonatkozik az egész kreatív stábra, akikkel első alkalommal dolgozunk együtt. Nagyon érdekes a különböző művészi elképzeléseken és látásmódokon keresztül megtalálni az előadás közös esztétikáját.

 

avarazslo2

 

Milyen kihívásokkal kellett megküzdenetek csapatként, és milyen módon tudtátok orvosolni ezeket a nehézségeket?

 

Felix: Mindig felfokozott érzelmekkel jár egy ilyen intenzív munkafolyamat, és bizony nagy kihívás mindenki számára biztosítani a kellő teret és magánszférát ezalatt a rövid idő alatt, gyakorlatilag egy kis térbe zárva. Profi hozzáállással, koncentrációval, kedvességgel és persze egy jó adag humorral lehet a helyzetet orvosolni. Amúgy is ezek a leghatásosabb módszerei az alkotói folyamatnak.

 

Kinek ajánlanátok a Sorcerer megtekintését?

 

Felix: Mindenkinek.

 

Lenka: Minden varázslónak.

 

süti beállítások módosítása