Alföldi Róbert: "Félek, hogy nem fogunk tudni itthon dolgozni"

A Magyar Narancs interjújában Alföldi legutóbbi rendezései, a jövőbeli kilátások és Kerényi Imre is szóba került. Lapszemle.

A Magyar Narancs cikkéből:

 

Az interjúban többek között arról a Wiener Zeitungnak tett nyilatkozatáról kérdezték Alföldi Róbertet, miszerint amennyiben a társadalompolitikai folyamatok abba az irányba fejlődnek, mint eddig, egy idő után Magyarországon nem fog tudni dolgozni. "A félelem nem jó szó. Nem attól félek, hogy nem tudom kifizetni a villanyszámlámat. De hogy itthon lesz-e munkám az elkövetkezendő pár évben, na, attól már szorongok, mert ha ezek a tendenciák maradnak, márpedig úgy tűnik, maradnak, akkor azok a típusú alkotók, mint amilyen én is vagyok, nem fognak itthon dolgozni. Már most sok független kényszerül arra, hogy külföldön dolgozzon, ám most még van néhány hely. Ott, ahol még van munka, mondjuk, a Vígben vagy a Radnóti Színházban, jövőre lejárnak az igazgatói kinevezések. És ha továbbra is az lesz a legfontosabb egy színház vezetésekor, hogy az illető rendben legyen politikailag, akkor nem fogunk tudni itthon dolgozni. És ettől igenis félek. Mert nem lesz kívánatos a kritikai hozzáállás a világhoz vagy a kérdezés, amiről mostanában egyre többször mondják, hogy rombol, nem építi a nemzetet, és nem kényszeríti arra az embereket, hogy szaporodjanak. Ez itt van. Ez minden szabadon gondolkodó és alkotó embert érint" - fogalmazott Alföldi Róbert.

 

alfoldirobert2

 

Az interjúban az is szóba került, hogy Alföldi Róbert téltől tavaszig külföldön volt - Ausztriában, majd Németországban rendezett. "Nagyon jó volt elmenni innen, egyrészt. Másrészt odakinn az ember tiszta lappal indul. A nulláról, mert nem tapad hozzá semmi. Ott csak az van, amit tudok vagy nem tudok. És ez nagyon jó, mert csak az számít, amit csinálok, és csak ettől függ, hogy a próba, az előadás aztán működik-e, vagy sem. Egyrészt tehát megerősít. Másrészt gazdagít is minden olyan színházzal való találkozás, ahol máshogy dolgoznak, mégis nyitottak rád. Ez ismeretlen terep, az ilyenen melózni mindig jó. Az ember nem tudja, hogy mi van ott, nem tudja, hogy ahogy gondolkozik, az átadható-e, de inspiráló megtalálnom egy másik kultúrában azt, ami közös. Csupa olyan helyzet adódott, amiben nem volt részem az elmúlt időszakban. Feltöltődést jelentett" - mondta a rendező.

 

Alföldi Róbertet Kerényi Imre a Kersztény Színházi Fesztiválon tett, elhíresült nyilatkozatáról is kérdezték. "Aki így beszél, az nem kultúrlény. Ne felejtsük, hatalomban lévő emberről beszélünk (...) Azt gondolom, hogy az elszólása a színművészeti egyetemről nem volt véletlen. Nem csodálkoznék, ha egy-másfél év múlva a Kaposvári Egyetem Színházi Tanszéke felköltözne a Ludovikára. Nem tudom, milyen hatalommal rendelkezik, de van egy jogosítványa. Ő a miniszterelnök úr megbízottja. És erről azt feltételezem magyar állampolgárként, hogy van beleszólása a dolgokba. Különben elolvastam vele a Népszabadság mostani interjúját. Az háromszor hideglelősebb és lidércesebb, mint az elhíresült nyilatkozata" - vélekedett Alföldi Róbert.

 

 

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.

süti beállítások módosítása