Caravaggio terminál - Visky András és Robert Woodruff projektje Kolozsváron

A Kolozsvári Állami Magyar Színház június 24-én mutatja be Visky András és Robert Woodroff amerikai rendező közös projektjét, a Caravaggio terminál című darabot.

Az előadást beharangozó pénteki sajtótájékoztatón a mű szerzője és dramaturgja, Visky András elmondta, hogy régóta foglalkoztatta a 16. és 17. század fordulóján élt olasz festő élete és művészete. Az előadás 31 jelenetében mégsem a festő története kerekedik ki, hanem arra az átmeneti korra esik a hangsúly, amelyben Caravaggio élt. A szerző hozzátette: ezt azért tarja fontosnak, mert a jelent is hasonlóan átmenetinek tekinti.    
  

caravaggio terminal

 

Visky András elmondta, hogy azért jegyzik közös projektként a rendezővel az előadást, mert szerzőként a rendezőtől jövő inspirációnak is próbált megfelelni. A stúdiószínpadi előadásban hét színész játszik, Albert Csilla, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Imre Éva, Sinkó Ferenc, Szűcs Ervin és Varga Csilla, ám Caravaggio alakítóját leszámítva, mindegyikük legalább négy szerepet alakít.

 

Robert Woodroff amerikai színházrendező - aki korábban a Harvard Egyetem Amerikai Repertoárszínházának a művészeti igazgatója volt - másodszor jött a kolozsvári színházhoz rendezni. 2011-ben Thomas Vinterberg – Mogens Rukov – Bo Hr. Hansen Születésnap című drámáját vitte színre az intézményben.
    

hitetlen tamas

Caravaggio: Hitetlen Tamás (1600 körül)

 

A pénteki sajtótájékoztatón a rendező úgy vélekedett, hogy az előadás Caravaggio alakján keresztül az értékkereséséről, valóságkereséséről szól. "Az érdekelt, hogy mi az, amit Caravaggio világa a jelen számára mondhat" - jelentette ki.
    

Robert Woodruff úgy vélte, hogy Caravaggio - korát megelőzvén - a fénnyel kapcsolatos kérdéseket boncolgatta.
    

A fény a kolozsvári előadásban is fontos szerepet kap. A Carmencita Brojboiu által tervezett minimális díszletet Bányász Bertalan videoművész vetítései egészítik ki.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása