Posztumusz díszpolgári címet adományozott Várkonyi Zoltánnak a II. kerület

Posztumusz díszpolgári címmel ismerte el Várkonyi Zoltán munkásságát a II. kerületi önkormányzat 2014. június 21-én.

A kerület polgárainak javaslata alapján a képviselő-testület döntése értelmében adományozták ezt a címet a Vígszínház egykori igazgatójának, a XX. századi magyar színház- és filmművészet meghatározó alakjának, aki évtizedekig a II. kerületben, Pasaréten élt.

 

varkonyizoltan


"Hálával a korszakos jelentőségű és iskolateremtő színházi szakembernek, rendezőnek és színművésznek, aki Gobbi Hilda szavaival: »mindent tudott, ami színház.«
Megbecsüléssel a színházigazgatónak és főrendezőnek, aki a Vígszínház élén - többek között Örkény István, Páskándi Géza, Déry Tibor és Szakonyi Károly alkotótársaként - elévülhetetlen érdemeket szerzett a kortárs drámaírás megújításában.
Köszönettel a filmrendezőnek, aki legendás alkotásaival: A kőszívű ember fiaival, a Kárpáti Zoltánnal, az Egy magyar nábobbal, az Egri csillagokkal, a Fekete gyémántokkal nemzeti irodalmunk klasszikusait szeretteti meg nemzedékről nemzedékre.

Elismeréssel a színészgenerációkat oktató-nevelő pedagógusnak, aki vallotta: »a színészi fejlődés egyetlen útja az állandó izzás és edződés, a szerepek, a színházi izgalmak, elkeseredett és boldog pillanatok kohójában.«" - áll a II. kerületi önkormányzat által adományozott díszpolgári oklevélen. 

 

varkonyi family

 

A kitűntetést Várkonyi Zoltán unokája, Várkonyi Gáspár és családja vette át.

 

A kerület napján, június 21-én II. kerület díszpolgára címmel tüntették ki Prof. Dr. Nagy Zoltán egyetemi tanárt, ideggyógyászt, és II. Kerületért Emlékéremben részesült Kubinyi Anna gobelintervező, textilművész és Ifj. Dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár elnöke, a Béres Alapítvány alapítója.

 

 

süti beállítások módosítása