Új kultúrközpontot avatott Vidnyánszky Fonyódon

Új kulturális központ nyílt pénteken Fonyódon, az 1200 négyzetméter alapterületű létesítményben színházterem mellett több iroda és klubhelyiség is helyet kapott. A beruházás csaknem 200 millió forintba került.

A régi bírósági épület kibővítésével létrejött, három szintes épületben működik a könyvtárat is magába foglaló Fonyódi Kulturális Intézmények nevű szervezet is. A professzionális hang- és fénytechnikával ellátott színházterem mintegy 160 ember befogadására alkalmas. Az intézményben a rendezvények mellett iskolán kívüli tanulói foglalkozásoknak is helyet biztosítanak.


Hídvégi József polgármester arról beszélt, hogy ötven éve komoly kulturális élet folyik a településen, ennyi ideje vártak a fonyódiak erre az épületre.

 

fonyod

Fotó: fonyod.hu


Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója az ünnepségen elmondta: világviszonylatban is jelentősnek számít az az intézményrendszer, ami Magyarországon működik színházak, művelődési házak, kultúrházak, faluházak láncolataként. Beszélt arról is, hogy a Nemzeti Színház munkatársai hidakat szeretnének építeni a főváros és a vidék kulturális élete között.


Igazságtalanságnak nevezte, hogy az ilyen célokra elnyerhető pályázati pénzek alig több mint 20 százaléka jut vidékre, a többit a fővárosiak nyerik el. "Pedig afonyódi kultúrház nézője ugyan olyan értékes néző, mint aki a Nemzeti Színházé, ezért meg kell teremteni a lehetőséget, hogy ugyan olyan minőségbe juthasson el hozzá is a kultúra" - fogalmazott.


Szólt arról is, hogy ennek az ügynek a jegyében fogadott be vidékről és a határon túlról is több mint 90 előadást a Nemzeti Színház az elmúlt évadban, amire nem volt még példa Magyarországon és külföldön is ritkán vállal ekkora feladatot nemzeti színház. Vidnyánszky Attila felajánlotta a fonyódiaknak, hogy a Nemzeti Színház játszana a városban a következő évadban.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása