Tavaszi áldozat / Tűzmadár - A Margitszigeten lép fel a Moszkvai Klasszikus Balett

Június 27-én a Moszkvai Klasszikus Balett  vendégszerepel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, Sztravinszkij Tavaszi áldozat és Tűzmadár című műveire alkotott, autentikus, a néptánc elemeit is ötvöző koreográfiákkal.

Ajánló az előadás elé:

 

A XX. század elején Sztravinszkij a párizsi emigrációban alkotó Gyagilev impresszárió megrendelésére három művet írt, melyekkel nemzetközi hírnévre tett szert. A Tavaszi áldozatot 1913-ban mutatta be az Orosz Balett Nizsinszkij koreográfiájával, és hatalmas botrányt kavart. A nézők kifütyülték az előadást, mégis ezt tartják a modern balett megszületésének, amely alapjaiban változtatta meg a zene és a tánc ritmusszerkezetről alkotott képét. Az ősi Oroszország pogány szertartásairól megálmodott vízió a mai napig elbűvöli a nézőket.

 

 tavaszi moszkvai


Az 1910-ben Mihail Fokin koreográfiájával bemutatott Tűzmadár az egyik legnépszerűbb és legtöbbet játszott balettzene, amely a kezdetektől számos komponista munkájára volt hatással. A klasszikus európai és orosz népmesei elemeket és népzenei motívumokat felhasználó mű az örök ellentét, a jó és a rossz harcáról szól.

 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a magyar-orosz kulturális kapcsolatok ápolása céljából a Moszkvai Klasszikus Balett hagyományos előadásában tekinthető meg a két remekmű. A kiváló kondícióban lévő társulat a nagy orosz balettiskola, a Bolsoj két egykori sztárja, Natalija Kaszatkina és Vlagyimir Vasziljov autentikus, a néptánc elemeit is ötvöző koreográfiájával mutatkozik be a Budapesti Nyári Fesztiválon, amely az elmúlt évtizedekben bejárta a világot.

tuzmadar moszkvai
Librettó és koreográfia: Natalija Kaszatkina és Vlagyimir Vasziljov
Díszlet és jelmez: T. Bruni és E. Dvorkina

 

süti beállítások módosítása