Fiatalkorúak börtönében lép fel az Utcaszak

Július 4-én két alkalommal, 10 illetve 14 órakor tekinthető meg az Utcaszak társulat 'Csodálatos Lajos élete' című előadása, melyet beszélgetés követ Tökölön, a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében.

 

Az alkotók ajánlója:

 

Az Utcaszak társulata évek óta foglalkozik hátrányos helyzetű térségekben élő, szociálisan hátrányos helyzetben lévő fiatalok színházi nevelésével, segítésével. Ennek a programnak egy fontos eleme, hogy előadásokat, foglalkozásokat tartanak börtönben élő fiatalok számára is.

 

 

tokol

Fotó: fn.hir24.hu

 

Az UtcaSzak új előadásának célközönsége hátrányos helyzetű, kriminalizálódó, a felnőtt élet kapujában ácsorgó fiatal férfi, akinek a kiugrásra irányuló törekvéseit ellehetetleníti a szociális, társas kapcsolatok deformációja és a korán kialakult függőség. Csodálatos Lajos az addiktív személyek archetípusa. Kapcsolatai felületesek, problémái (alkohol, karrier/pénz, család) kézzel foghatóak. Ő az, akit kigúnyolunk, megvetünk, sajnálunk, de soha nem fordulunk felé megértéssel. De most nincs kibúvó, szembe találjuk magunkat vele és ő mesélni kezd. Abbahagyhatatlan (jelenetekké, képekké kitáguló) monológja, egy élet lezárásához, vagy legalábbis jelentős szakaszhatárhoz közeledő ember számvetése.

 

A személyes történetek a maszkra vetülnek, a néhány mágikus tárggyal épülő játék képei, a néző- és játéktér határán körvonalazódnak, a jelenlévők szinte résztvevői a megidézett konfliktusoknak. A darab célja nem kizárólag parabolaállítás, hanem legalább annyira mulattatás is – alkotói boldogság e „szórakoztató lator” példájával provokálni a mindenkori közönséget: találjunk utat saját önbecsapásainkhoz, vessünk számot az önromboló életszemléletről rögzült mintáinkkal, próbáljuk elviselni, látni magunkat, úgy, ahogy vagyunk.


Közreműködik: Simó Krisztián (színész, drámatanár), Bernát „Atom” Tamás (zenész)

Alkotótársak: Lipka Péter (színész, táncterapeuta), Simon Balázs (rendező, színész), Stefano Perocco di Meduna (tervező).

 

 

süti beállítások módosítása