Közelebb vinné az emberekhez az NKA-t az új alelnök

Átláthatóbb működésű Nemzeti Kulturális Alapot szeretne Doncsev András, a szervezet új alelnöke, aki kiemelt figyelmet kíván fordítani a fiatal alkotókra és "közelebb hozná az emberekhez" az NKA-t.

Az NKA júniusban kinevezett alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: Balog Zoltán minisztertől arra kapott felkérést, hogy a külföldi tapasztalatok felhasználásával tekintse át a kulturális mecenatúra hazai rendszerét, és erősítse az NKA működésének átláthatóságát. Tervei szerint a beérkezett pályázatok értékelésére pontrendszert alakítanának ki.


Doncsev András hozzátette: tervezi egy olyan "reprezentációs tér" létrehozását is, amelyen keresztül az NKA jobban megmutatkozhatna, a kulturális alap így nem csupán pénzosztó szervezetként jelenne meg az emberek számára.

NKA logo

L. Simon László, az NKA nemrég leköszönt alelnöke felidézte: az új törvény szerint országgyűlési képviselőségével összeférhetetlenné vált korábbi pozíciója, a kultúra bizonyos területeiért azonban új posztján, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkáraként is felelős lesz. Doncsev Andrásról szólva elmondta: olyan vezető került az NKA élére, aki a kulturális életben és az államigazgatásban is számos területen szerzett komoly tapasztalatokat. Egyszerre van meg benne a kultúra területén elvárható érzékenység és a gyakorlati érzék is - méltatta utódját, hozzátéve: gyümölcsöző együttműködésre számít.

 

Kérdésre válaszolva L. Simon László hangsúlyozta, bizonyos párhuzamosságokat meg kell szüntetni a kultúrafinanszírozásban, így például érdemes újragondolni a Bethlen Gábor Alap működését. Mint emlékeztetett, az elmúlt négy évben átszervezték többek között a filmfinanszírozást, amit értékelése szerint az eredmények azóta igazoltak, ahogy a Magyar Könyv Alapítvány megszűntetését is.


L. Simon László az általa beterjesztett, reklámadóról szóló törvénnyel kapcsolatban elmondta: nincs tökéletes jogszabály, így nem zárja ki, hogy esetleg azt is módosítani kell majd a későbbi tapasztalatok tükrében.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása