Zorba, a görög - Látványos táncmű nyitja a Szegedi Szabadtérit

Jövő pénteken, július 4-én tartják az idei Szegedi Szabadtéri Játékok első premierjét: a Zorba, a görög díszletei már a Dóm téren vannak, vasárnap a Győri Balett táncosai is megérkeznek. A táncmű különleges látványvilággal kerül színre.

Már építik a szegedi Dóm téri színpadon a Zorba, a görög című táncmű különleges díszletét. A hatalmas, geometrikus, számtalan fehér kockából álló, többlépcsős építmény önmagában is látványos díszletelem, a speciális 3D-s fénytechnikával pedig Szegeden soha nem látott élményt nyújt majd.

 

 

zorba1

 

Július 4-én indul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada. A nyitóelőadást Harangozó Gyula művészeti igazgató rendezésében és koreográfiájával láthatja a közönség. A produkció a Győri Balett és a Szeged Táncegyüttes közreműködésével valósul meg.

 

A próbák már gőzerővel folynak: a győriek egyelőre otthon készülnek, vasárnap csatlakoznak a szegedi csapathoz. A néptáncosokkal már hetek óta próbál a Kossuth-díjas koreográfus. „Nagyon lelkes mindenki, kitűnő hangulatban telnek a próbáink. Pályám során először dolgozom néptáncosokkal, érdekes élmény, mert teljesen mást lehet kihozni belőlük, mint a balettosokból. A ritmusérzéküket remekül fogom tudni használni a darabban: nagyon hatásos, ahogyan kidobogják a zenét, jól alátámasztja a cselekményt” – mondta Harangozó Gyula. 

 

zorba2

Próbafotók: Dusha Béla

 

„Emberközeli előadást szeretnék létrehozni. Nem balettet láthatnak majd a nézők, hanem egy többféle táncos elemre és lenyűgöző látványvilágra építő táncművet. Azt szeretném, ha a nézők felismernék magukat az előadásban, ezért válogattam be olyan táncosokat is, akik nem kimondottan balettos alkatok; lesz teltebb és soványabb szereplőnk is. Színes, változatos figurákból álló tömeget jelenítenek majd meg” - árulta el a koreográfus.

 

Az előadást július 4-én és 5-én láthatja először a közönség a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A címszerepet Pátkai Balázs Harangozó-díjas táncos alakítja, az angol szerepében Artem Pozdeev-et, Özvegyként Gyurmánczi Diánát láthatjuk.

 

süti beállítások módosítása