Színházi sátor Krasznahorkán - Indul a Gombaszögi Nyári Tábor

Július 15. és 20. között, Krasznahorkaváralján rendezik meg a szlovákiai magyar fiatalok legnagyobb kulturális fesztiválját, a Gombaszögi Nyári Tábort. Ide hivatalos a Nézőművészeti Kft., a Káva Kulturális Műhely és a TÁP Színház is.

Az ideiglenes színházépületet a Felvidéken működő szervezet, a Fiatal Építészek Fóruma (FÉF) hozta létre. A FÉF aktivistái formabontó, merész, de mégis nagyszerű megoldásokat ötvöztek a Szalmaszínházban. Az épület oldalai és teteje is szalmabálákból készül, ezáltal többé-kevésbé hangszigeteltté válik. Az épület egyik oldala teljesen nyitható, így a félig nyitott színház sokkal több néző számára képes szórakozást nyújtani. 

 

A Szalmaszínház programjait a Gurigongo Symposium szervezi. A komáromi székhelyű társulás tagjai olyan színházcsináló, színházról gondolkodó fiatalok, akik szeretnének egyfajta katalizátor szerepet betölteni a szlovákiai magyar kulturális életben, mindenki számára elérhető, ugyanakkor minőségi programok szervezésével (2008 óta többször látták vendégül a Krétakör és a Nézőművészeti Kft. produkcióit a Felvidéken, a Magyar Szín-Játékos Szövetséggel együttműködve a Farsangi rögtönzések felvidéki fordulóit szervezték, stb.). Tökéletesen illik ebbe a profilba a Gombaszögi Tábor Szalmaszínházának megvalósítása.

 

A Szalma-színház-sátor teljes programja:

 

Július 15. (kedd) 

 

23:00 Filmvetítés
Haláli hullák hajnala (Shaun of the dead, UK), rendező: Edgar Wright
Survive style (Japan), rendező: Gen Sekiguchi
28 nappal később (28 days later…, UK), rendező: Danny Boyle

 

Július 16. (szerda)

 

14:00 Klamm háborúja – a Nézőművészeti Kft. és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház közös produkciója

 "Az iskola kényszer. Mindig is az volt, és mindörökre az is marad, és tanár és diák egyaránt éppen ennek a kényszernek köszönheti, hogy egyáltalán létezik. Mindig reméltem, hogy valaki belátja egyszer ezt, hogy egy szép napon levelet kapok egy volt diákomtól, hogy Klamm tanár úr, önnek igaza volt. És tudják mi a vicc? Hogy sose kaptam ilyen levelet, egyet se. Mindegy, spongyát rá."

 

 

Színész: Scherer Péter

Rendező: Novák János

Író: Kain Hensel

 

Az előadás után beszélgetés az alkotókkal.

 

 

klamm haboruja

 

17:30 A fajok eredete - Nézőművészeti Kft.

 

“Darwin azonos című művéből kiindulva egy olyan formai kísérletre vállalkozunk, mely ötvözni próbálja a tudományos ismeretterjesztést a költészettel. Az emberi faj kezdetben molekuláris szinten létezik, majd egyre magasabb anyagi szinten szerveződnek, mígnem, röpke néhány milliárd év elteltével, létrejön a Szellem, és közvetítő anyaga a Nyelv, melynek segítségével az addig gesztikus történetmesélést felváltja az élet létrejöttének verbális elbeszélése.”

 

 

Szereplők: Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Thúróczy Szabolcs

Rendező: Dömötör Tamás

Munkatársak: Tasnádi István, Kálmánczhelyi Zoltán, Gyulay Eszter, Mervei Miklós, Mátis Inez

 

Az előadás után beszélgetés az alkotókkal.

 

 

02:00 Filmvetítés
Oh boy (DE), rendező: Jan Ole Gerster
A lé meg a Lola (Lola rennt, DE), rendező: Tom Tykwer
South Parkra pirkadunk

 

 

Július 17. (csütörtök)

 

11:00 MEG+ruházunk!: A császár új ruhája

 A komáromi Marianum Egyházi Gimnázium MEG+ruházunk! csoportja az idei Jókai Napoknak egyik érdekes színfoltja volt. Az általuk bemutatott A császár új ruhája c. játék szétszedve, kissé átértelmezve, vendégszövegekkel és némi fanyar humorral megspékelve meséli el Andersen ismert történetét.

 

Szereplők: Baráth Szidónia, Dobai Kinga, Kocsis Kincső, Nothart Viktória, Papp Attila és Sárai Sára. 
Rendezte: Tóth Gábor

 

megruhazunk1

 

14:00 Káva Kulturális Műhely: Üres lap (Az előadás után beszélgetés az alkotókkal.)

 

Egy szlovákiai magyar fiú a barátai védelmében környezetével és végül önmagával kerül szembe…(Az előadás által megközelíteni kívánt témakör: identitás. Történelmi kapcsolódás: Trianon.)

 

Színész-drámatanárok: Gyombolai Gábor, Milák Melinda

Író, dramaturg: Róbert Juli

Rendező: Sereglei András

Szakmai programvezető: Milák Melinda

 

 

18:00 Fiatal Építészek Fóruma (FÉF) – bemutatkozó est
Vár rátok két óra építészet, ahol az építészet közösségépítő ereje, a gyakorló építész szakmai tapasztalatai és a legfiatalabb építészeti generáció gondolkodásának hármassága kerül majd terítékre. Az est házigazdája Szabó Krisztián, műépítész, a FÉF ügyvezetője. (A szalma-sátrat is nekik köszönhetjük.)

 

02:00 Filmvetítés
A rendes ember – Molnár Csaba filmje

 

Isteni műszak (HU), rendező: Bodzsár Márk

 

South Parkra pirkadunk

 

szalma

 

Július 18. (péntek)

 

09:30 Gurigongo drámajátékos workshop

A Gurigongo jelen lévő tagjai hosszú ideje vezetnek színjátszó csoportokat és tartanak drámás foglalkozásokat. Ennek a munkának természetes velejárója a csapatépítés, a kommunikációs készségek és a kifejezőképesség fejlesztése. A workshop a drámajátékok világából nyújt egy kis ízelítőt az oda látogatóknak, ha pedig igény mutatkozik rá, a játékvezetés módjairól is szót ejtenek.

 

11:00 Beszélgetés Molnár Csaba filmrendezővel

Molnár Csaba idén végez a pozsonyi Filművészeti Egyetem filmrendező szakán. Tavalyi filmjében, A rendes emberben neves szlovákiai magyar színészek is szerepelnek (Bandor Éva, Mokos Attila, Dráfy Mátyás, Benkő Géza, stb.). A filmkészítés kulisszatitkairól, filmes karrierjéről faggatják az alkotót.

 

 

14:00 A Thália szekerén

Zenélő Thália - zenélnek a Thália munkatársai
A Thália 45 éve - beszélgetés a színház múltjáról és jövőjéről, a következő színházi évad ismertetése
Beugrom - szituációs játékok, helyzetgyakorlatok és workshop
A délután résztvevői között színházjegyeket és vacsoralehetőséget sorsolnak ki Nádasdi Péterrel (lányoknak) és Rák Vikivel (fiúknak).

 

17:30 Thalia Színház: Süketelés (Az előadás után beszélgetés az alkotókkal.)

Egy lány és egy fiú. Bea és Miloš. Fiatalok. Szépek. Huszonévesek. Kapcsolatuk egyéjszakás kalandnak indult. Többéjszakás lett. A szex működik, csak beszélgetni ne kellene utána. A lány túl dühös. Mintha haragudna az egész világra. A fiú túl flegma. Mintha semmi sem érdekelné igazán. Sebzettek. Fájnak. Menekülnek. Úgy tűnik, a test az egyetlen menedék. Egy találkozást sem terveznek előre. De mindig összefutnak. Fél év története. Fél év szeretkezései. Fél évnyi zavar, öröm, süketelés. Csak addig vagyunk biztonságban, míg nem ismerjük egymást. Szeretkezzük el kétségbeesésünk. Keféljük ki magunkból a démonokat. Kortárs szlovák dráma magyar ősbemutatója.

Szereplők: Havasi Péter, Dégner Lilla
Rendező: Czajlik József
Dramaturg, fordító: Forgács Miklós
Írók: Zuzana Ferenczová – Anton Medowits

 

02:00 Filmvetítés
Születésnap (Festen, DEN), rendező: Thomas Vinterberg
Zöld hentesek (De Gronne slagtere, DEN), rendező: Anders Thomas Jensen
South Parkra pirkadunk

 

Július 19. (szombat)

 

10:00 Slampoetry

Vendégek: Pion István, Csider István Zoltán és Simon Márton! Kortárs költők ők, akik szabadjára engedik a gondolataikat és még szabadabbá a nyelvüket.

 

17:30 Nemzeti TÁP Színház: TÁP Varieté (Az előadás után beszélgetés az alkotókkal.)

Vajdai Vilmos 1994-ben, a budapesti Tilos az Á-ban, a "csapos" Szabó Győzővel ötölte ki a Tilos az Á Performance, a későbbi TÁP Színház művészi elképzeléseit. Az alkalmi, rendhagyó társulat azóta is a magyar alternatív mozgalom meghatározó formációja.

A TÁP Varieté, ahogy a címe is sugallja, varieté jelenetek sorát takarja, csakhogy – a várttól eltérően – szándékosan gyenge poénok, abszurd jelenetek jellemzik az előadást. Egyfajta anti-színház ez, ahol olyan dolgok kapnak hangsúlyt, amik máshol rejtve maradnak, rendkívül szórakoztatóvá, nevetségessé téve azokat.

 

Szereplők: Olasz István, Fekete Ádám, Laboda Kornél, Vajdai Vilmos, Csík Gábor, Egger Géza, Hegedűs Barbara, Borsányi Dániel, Bánki Gergely, Gergely Katalin
Rendező: Vajdai Vilmos

 

tap variete

 

01:00 Divadlo Haluz: IZY, GIZY és FEDOR, „Avagy mi történik, ha találkozik egy ezoterikus, egy infantilis és egy kleptomán madár…

A társulatot négy egyetemista alkotja, akik a nyitrai Konstantin Egyetem egy lefordíthatatlan nevű szakának (Učiteľstvo hudobno-dramatického umenia) végzős hallgatói. Az előadás Eva Holasová gyakorlati diplomamunkája.


Szereplők: Stanka Koníčková (Izy), Till Tímea (Gizy), Miroslava Čajová 
Rendező: Eva Holasová

 

02:00 Filmvetítés
Törökfürdő (Hamam, TR), rendező: Ferzan Ozpetek
Három (Three, DE), rendező: Tom Tykwer
South Parkra pirkadunk

 

A színházi sátor programjairól további részleteket a Gurigongo Symposium blogján lehet többet megtudni, a Gombaszögi Nyári Tábor teljes programjáról pedig itt lehet tájékozódni.

 

süti beállítások módosítása