Frankfurtban zárult a Proton Színház évada

A nemzetköziség jegyében telt Mundruczó Kornél társulatának 2013/14-es évada.

Az ősz folyamán a Trafóban nemzetközi koprodukcióban bemutatott Demencia című előadás Mundruczó Kornél rendező öngyilkosság-trilógiájának második része. Az új darab mellett a Proton Színház az idei szezonban műsoron tartotta összes előadását: a Frankenstein-terv, a Nehéz istennek lenni, a Szégyen és a Demencia a budapesti helyszínek mellett 8 ország 13 városában 49 előadást élt meg: Tampere, Zürich, Belgrád, München, Bordeaux, Strasbourg, Drezda, Berlin, Pécs, Lisszabon, Pozsony. A sor június végén Frankfurtban zárult, ahol az előadást a német kritika is jól fogadta:

 

demencia 2014 1

 

"A magyar cannes-i győztes, Mundruczó Kornél Demencia című előadása egy fantasztikusan szemtelen, ugyanakkor vigasztalan hozzájárulás az idei színházi biennaléhoz." (Frankfurter Rundschau)

 

"A zenei forma teljesen új és sajátos volt, melynek köszönhetően nyolc csodálatos színész-zenész a Demencia című előadásból egy rendkívüli mixet csinált. Mindez talán a Bécsi vér, a rock és a Koldusopera különleges elegyeként írható le a legpontosabban (zeneszerző: Szemenyei János). Felemelő!" (Frankfurter Neue Presse)

 

demencia 2014 2

Fotók: Ágh Márton

 

A jövő évad elején a sorozat egy holland turné keretében folytatódik: Groningenben és Rotterdamban mutatják be az előadást.

 

A vendégjátékok mellett egy igazi különlegességet is tartogat a jövő ősz: a Proton Színházban színészként rendszeresen feltűnő  Rába Roland ezúttal rendezni fog: Ionesco Rinocéroszok című műve által inspirált UTOLSÓ című darabot 2014. szeptember 11-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában mutatják be.

 

Forrás: Proton Színház 

 

 

süti beállítások módosítása