Zsámbékon a Godot - Villáminterjú Horváth Csabával

Horváth Csabával, a Forte társulat rendezőjével és koreográfusával a Godot-ra várva című előadásuk július 12-i, zsámbéki bemutatója kapcsán készült villáminterjú.

Horvath Csaba2

 

- Felújításra került most a Godot-ra várva című darabotok, vagy repertoáron tartottátok a bemutatója óta?

- Az előadás a bemutató óta kisebb kihagyásokkal repertoáron van. A premierre 2010-ben került sor a Trafóban, ahol az Ó, azok a szép napok! című, másik Beckett-darabbal együtt mutattuk be. Azóta több budapesti és vidéki helyszínre is hívták, valamint vendégszerepeltünk vele Szerbiában (Novi Sad és Magyarkanizsa) és Romániában is. Az idei évadban a Szkéné Színházban játszottuk nagy sikerrel több alkalommal.

 

- Többször is nekifogtál Beckettnek. Miért fontos ő neked?

- Nagyon megfogott a szövegeinek a zeneisége és az árnyalt fogalmazásmód.

 

- Mit kell tudnunk erről az előadásról?

- Az egyik legfontosabb előadásunk, mind nekem, mind a színészeknek, akikbe - elmondásuk szerint - teljesen beleégett a darab szöveggel, mozgással együtt, ezért sincs igazán szükség felújító próbákra. Az Estragont alakító Krisztik Csaba például a 2011/2012-es évadban külföldön tartózkodott, de ezért az előadásért minden egyes alkalommal hazajárt. Egyébként a darabban volt két szerepátvétel az elmúlt 4 év során. Először térdsérülése miatt Blaskó Borbálát kellett lekettőzni néhány előadás erejéig, majd tavaly ősszel Lucky szerepét az egyik tanítványom, Pallag Márton vette át. A Szkénében és Zsámbékon már vele látható az előadás.

 

forte-tarsulat-godot-ra-varva

 

- Kiknek ajánlanád az előadást?

- Mindenkinek ajánlom, aki szereti Beckett írásait, de ha ki kell emelni egy korosztályt, akkor elsősorban a fiataloknak. A Trafóval közösen tartott beavató színházi foglalkozásaink bebizonyították, hogy kis segítséggel a fiatalok nagyon jól értik ezt a nyelvet és fogékonyak az előadásainkra.

 

- Merre lesztek láthatók a legújabb előadással az Irtással és milyen más nyári fellépések várhatók még?

- A korábbi évekhez hasonlóan idén is több nyári fesztiválon veszünk részt. Zsámbékon indítjuk a szezont a Godot-val, majd A nagy füzettel megyünk Gyulára és Kőszegre. Az Irtás Szegeden a THEALTER-en és Nagyharsányban az Ördögkatlan Fesztiválon lesz látható, valamint az osztályommal készült Toldit meghívták Gyulára, az Ördögkatlan Fesztiválra és a BárkaNyár Fesztiválra. Külföldre ősszel megyünk A nagy füzet című előadásunkkal, Lengyelországba, Szerbiába és Görögországba.

 

- Zsámbékon mindig jelen voltál, Nem tervezel bemutatót?

- Több előadást rendeztem itt korábban, valamint számos repertoár előadásunkat is bemutattuk. Idén nagyon kemény évad áll mögöttünk és nyáron is sokat utazunk az előadásainkkal, úgyhogy pillanatnyilag nem fér bele a társulat életébe egy nyári premier. A tanítványaim munkái azonban, akik idén végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, rendszeresen láthatóak a Bázison.

 

- Szerinted mi lesz a Bázison tíz év múlva?
- Reméljük továbbra is sok színház és kulturális program. Minden adott hozzá.

 

Az interjút készítette: Artner Szilvia

Forrás: Zsámbéki Színházi Bázis

 

süti beállítások módosítása