Bemutatkozik a Közért Színházi Társulat - Villáminterjú Szabó Mátyás Péterrel

Július 18-án mutatja be a fiatal alkotók által létrehozott új csapat, a Közért Színházi Társulat az Úriemberek kalauza késharchoz című, a társulati tagok által közösen létrehozott előadást a Zsámbéki Színházi Bázison. Szabó Mátyás Péter színész mesélt az előadásról.

Az előadásról röviden:

 

A szituáció alapja mindennapi. Ismerkedési szokások zenés, táncos szórakozóhelyeken. A helyszín a kocsmától, bármelyik klub táncteréig kiterjed. Egy zenész adja a különböző zenei atmoszférákat, mely a klasszikus sanzonoktól, a mulatós zenéken át egészen a mai gépzenéig átöleli a palettát. Történetünk két főhőse a két férfiúi végletet domborítja erősen túlzott szatirikus elemekkel telitűzdelve. Az úriember, és a nem úriember. Mindezeket rezonőrként, színpadmesterként, vezeti egy David Attemborough köpenyébe bújt kortalan személy, s helyezi komikus helyzetekbe a szereplőket. A két oldal domborításán túl, megismerjük a két véglet találkozását, konfrontációját, később párbaját is az előadás során. Az előadást két ízben is közjáték szakítja meg, mely teljesen, elidegenít az eredeti történettől, s amely tipikus vásári komédiás interakciós játékokat tartalmaz. A cél, hogy színházi közegben is meg lehessen őrizni a nézők aktív részvételével működő interaktív előadásformát. Mindez gólyalábon. Kor és stílus szatíra 50 percben.

 

Alkotók:

Csepi Benedek - zenész
Horkay Barnabás - porondmester
Pestalits Benjamin - a nem úriember
Szabó Mátyás Péter - az úriember

 

Jankó Mátyás - hang és világítástechnika

 

 


Villáminterjú Szabó Mátyás Péterrel:

Mit kell tudnunk a Közért Színházi Társulatról?

A Közért Színházi Társulat egy kísérleti jelleggel született, teljesen friss formáció. Célja, hogy ötvözze a különböző színházi előadói formákat, s mint ahogy neve is tükrözi, akár egy jó közértben, nálunk is megtalálható minden. Az alkotók a színházi élet különböző területeiről érkezve - Horkay Barnabás idén végzett a Színművészeti koreográfus-rendező szakán, Jankó Mátyás a pécsi Bóbita bábszínház hang- és világítástechnikusa, Pestalits Benjamin szabadúszó bábszínész, Szabó Mátyás Péter a szegedi Kövér Béla bábszínház színésze, Csepi Benedek népzenész- szeretnénk tapasztalatainkat egy újszerű színházi forma megteremtésében összegyúrni.

 

kozert

A képen balról jobbra: Pestalits Benjamin, Szabó Mátyás Péter, Horkay Barnabás, Csepi Benedek, Jankó Mátyás

 

Milyen alkotói módszerekkel dolgoztok?

A jeleneteink nagy része szabad asszociációra épül. Egy csontváz a kiindulási pont. Teret adunk a legelrugaszkodottabb ötleteinknek is, természetesen a jó ízlés határain belül.

 

Az Úriemberek kalauza késharchoz elég vad cím. Mit takar?

Mára már eltűntek a klasszikus férfiúi attribútumok, helyette különböző szerepeket, pózokat erőltetünk magunkra. "Úriember" és "nem úriember" között elmosódik a határ. Ma már teljesen mást értünk párbaj alatt, mint száz évvel ezelőtt. Erről szeretnénk beszélni úgy, hogy kis fricskát adjunk a mai jasszoknak és ficsúroknak.   


Hogyan született a darab?

Nincsenek klasszikus szerepek a darabban, mindenki azt teszi, és abban segít, amihez ért. Magunk építjük a díszletet, írjuk a szövegkönyvet, varrjuk a jelmezeinket. Természetesen ebben rengeteg barát, ismerős segít. A felkészülés alatt nem ritka, hogy díszletcsiszolás közben tartunk szövegösszemondó próbát.

Kiknek ajánlanád az előadást?

Azoknak, akik szeretnének kicsit kiszakadni a klasszikus színházi keretek közül, és tudnak jóízűen nevetni egy kicsit saját magukon. Szeretnénk a mostani kőszínházi nézők voyeur hozzáállását megbontani és az előadás részesévé, alakítóivá tenni őket. Ez igazi kihívás, hiszen ma Magyarországon ez egyáltalán nem szokás, és a nézők szeretik megőrizni kívülállóságukat. Szeretnénk megmutatni, hogy a színház teljesen emberi történetek terepe. 

 
Ismeritek-e a Zsámbéki Bázist? 

Külön-külön már dolgoztunk itt, de együtt még soha. Zsámbék mindig is arról szólt, hogy a fiatalok megmutathatják, mit is gondolnak a színházról, milyen az ő színházképük.

Hol lehet benneteket látni még a nyáron és az évad kezdetétől?

 

Ebben a felállásban Zsámbékon mutatkozunk be először, de pályázunk folyamatosan és szeretnénk, ha a jövőben minél több helyen láthatnának minket.


Az interjút készítette: Artner Szilvia

U.sz.: Színház.hu

 

Nyílt Napok az Orfeumban

Az orfeumi világot hivatott szélesebb körben is bemutatni az idei nyárra meghirdetett Orfeumi Nyílt Napok, amelyeken az egyetlen pesti mulató színes programkavalkádjából kaphatunk több ízű kóstolót.

Elérhető kultúrluxus a pesti éjszakában…

 

Az egykori elegáns bárok, kávéházak és mulatók a pezsgő társasági élet fényes központjai voltak, ahova sikk volt járni, ahol a szépség, a szórakozás, a művelődés rokonfogalmakként fonódtak egységes bársonyruhába, puha, finom és pazar szociális hálóként ölelve körbe a felvilágosultakat vagy felvilágosodni vágyókat. Melodikus zene, látványos tánc, káprázatos ruhaköltemények közepette virágoztak a nagy találkozások helyszínei. Az alkotóművészet kiválóságai szellemi katlanban egyesítették erőiket, korábban nem tapasztalt lendületet adva a fejlődésnek.

Ennek a csodálatos hagyománynak a tiszteletteljes és alázatos újraformálódását, modern keretbe szerkesztett feltámasztását álmodta meg és tűzte zászlajára az Orfeum.

 

Az elegancia, a minőségi szórakozás ma már szerencsére nem csak a felső tízezer kiváltsága. Az elérhető luxus egyik mintahelyszíne pedig maga a Nagykörút legpatinásabb épületében található, egyetlen pesti mulató.

Júliusban és augusztusban több műfaj, korszak és előadó kerül terítékre hat különböző koncerten, amelyeket vendégeink hűsítő, nyári koktélokat szürcsölve, könnyű ételeket fogyasztva élvezhetnek kényelmes fotelekből, illetve kis társaságok számára ideális boxokból – mindezt teljes mértékben lefogyasztható jegyárakkal.

 

Az Orfeumi Nyílt Napok rendezvényei:

·        07.16.: Bárkirálynők – Rácz Kati és Báder Mari funky-, jazz- és soulkoncertje

·        07.18.: Egy fiú a házból – Weisz Viktor táncdalestje

·        07.24.: Vagy mindent, vagy semmit – Gábriel Máté Péter-emlékestje

·        07.30.: Pesti Sikk – A 20/40-es évek magyar sanzonjai újrahangolva

·        08.01.: Jackson Forever – A Pop Királyának halhatatlan dalai Nádor Dávid és Schwartz Dávid előadásában

·        08.29.: Vegas Divas – Berkes Gabi, Fehér Adrienn és Jónás Andrea éneklik vérbeli dívák legnagyobb slágereit

 

Belépő (teljes egészében lefogyasztható)

Prémium 1 (1-10., Sz1., Sz2. asztalok): 3.500 Ft

Prémium 2 (11-12., 19-20., 21-22., 29-30., K2. asztalok): 2.500 Ft

Standard (13-18., 23-28. asztalok): 1.500 Ft

 

Helyfoglalás és jegyvásárlás: +36 30 948 64 48 | foglalas@orfeumclub.hu

 

 

Orfeum, a pesti mulató | 2014.07.15.

süti beállítások módosítása