"Nincs is idő izgulni" - Villáminterjú Szabó Erikával

Július 26-án mutatták be a III. Richárdot Zsámbékon a Romtemplomban, Burák Ádám rendezésében. A Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójába az utolsó pillanatban volt kénytelen beugrani Szabó Erika Erzsébet és Anna szerepébe, ugyanis ebben az előadásban egy színésznő játssza mindkét karaktert.

Szabó Erika: Előfordult már, hogy be kellett ugranom egy előadásba, de összesen két alkalommal volt rá példa, úgyhogy nincs nagy rutinom az ilyesmiben. Lámpalázas alkat vagyok, de egy beugrásnál általában annyi a feladat, hogy nincs is idő izgulni. A III. Richárdban most ráadásul két nagy szerepről van szó, amit tényleg pár próba alatt kellett átvenni.

 

IMG 0427

 

Dolgoztál már ennyire természetes, szabad térben, ahol semmi nincs a megszokott színházi közegből?

Szabó Erika: Zsótér Sándor rendezett az osztályunknak az egyetemen egy Hamlet előadást, ami hasonlóan ehhez, szinte teljesen üres térben játszódik. Szerepeltünk már ezzel a produkcióval többek között Gyulán, Pécsett és Oroszországban is, és minden alkalommal teljes más terekbe helyeztük el az előadást, ami mindig új energiákat adott hozzá. Itt Zsámbékon a Romtemplom környezete annyira izgalmas és sokszínű, nagyon jó benne dolgozni. Élvezem ezt a helyzetet, hogy a természetben vagyunk, és nem egy fekete falú próbateremben.

 

IMG 0608

 

Hamlet után III. Richárd – mennyire szereted Shakespeare-t? Nem vágynál inkább kortárs darabokra?

Szabó Erika: Ezek csodálatosan megírt szerepek, rengeteg titokkal. Nagy ajándék ilyen darabokkal dolgozni. Mivel most beugrásról van szó, inkább az bosszanthat, hogy még mennyi mindent lehetne belőle kiszedni, megfejteni, amit talán ilyen rövid idő alatt nem tudunk… de azért nagyon törekszünk rá Burák Ádám rendezővel.  A Hamlet kapcsán tapasztaltam meg, hogy a Shakespeare szöveg 20-25 előadás után is tudott újat mondani. Még akkor is találtam olyat a sorok között, amire rácsodálkoztam, hogy mennyire pontos, és lényeges.

 

Erzsébet és Anna szerepét is te játszod a darabban, ami elég rendhagyó megoldás.

Szabó Erika: Mind a két szerep önmagában is nagy feladat, és ha csak az egyiket kellene eljátszani, akkor is lenne mit próbálni négy héten át. Két igazán erős női karakter, akik korban is nagyon különbözőek, ami végtelen izgalmas. Most abban a fázisban vagyok éppen, hogy nagyon pontosan próbálom értelmezni, megérteni a helyzetüket. Shakespeare-rel kapcsolatban nagyon friss élményem Zsótér Sándor útmutatása, hogy először tudjuk azt, hogy „mit”, ami majd kiadja a „hogyant”.

 

IMG 0634

 

Mi vár rád a III. Richárd premier után?

Szabó Erika: Szeptemberben lesz egy bemutatóm, amit már évad végén előkészítettünk. A Bárka Színházban dolgoztunk Yana Ross litván rendezőnővel a Gyilkos című kortárs darabon, ami kifejezetten izgalmas feladat volt. Ami közös abban az előadásban és a III. Richárdban, hogy mindkettőben központi téma az Isten-keresés, Isten létezésének a kérdése, így a kettő találkozik valahol bennem is. 

 

süti beállítások módosítása