Művészetek Völgye - A Design Terminál is várja a látogatókat

A "High-tech pajtában" interaktív kiállításokkal, délutáni formabontó beszélgetésekkel, dizájnvásárral, bluesgitár-oktatással és gyerekeknek szóló dizájn műhellyel várja vendégeit a Művészetek Völgyében a Design Terminál, amely idén saját udvart indított a tíznapos fesztiválon.

478

 

A kapolcsi Király-udvar eddig is fesztiválhelyszín volt, idén azonban teljesen megújult külsővel és tartalommal várja látogatóit. Az udvarba lépőt rácsszerű faépítmény fogadja, mely a Kapolcs melletti Csórompusztán megrendezett Hello Wood nemzetközi alkotótábor csapatának kifejezetten erre az alkalomra készített munkája. A rácsozat polcain hazai dizájnerek legkülönfélébb termékei és témába vágó, kurrens könyvek között böngészhetnek az érdeklődők, de a sarokban megbújik egy régi vágású antikvárium is.

 

A rácsok között áthaladva feltűnik a high-tech pajta, ahová egy faszerkezet fokain lehet fellépkedni. A Palya-udvarhoz hasonlóan itt is felállítottak egy nagy kivetítőt, amelyre egy okostelefonról élőben továbbíthatók a saját fesztiválvideóik. Állandó programjaik közé tartoznak a "formabontó beszélgetések", melyek délutánonként várják az érdeklődőket. - magyarázta Lengyel Roland, az udvart szervező Design Terminál kreatív vezetője az MTI-nek.

 

777

 

"Ezek a beszélgetések egyrészt a Momentán Társulat nem mindennapi moderátor stílusa miatt formabontóak, másrészt azért, mert a mindennapokban valószínűtlen találkozások jönnek itt létre. A témák is nagyon változatosak: a falu és a város megújuló viszonyától az oktatás demokratizálódásán át a magyar konyha újragondolásáig ívelnek, hogy csak néhányat említsek" - mesélte.


A völgyben sok más fesztiváltól eltérően van igény a közös, akár több órás beszélgetésekre és ez nagyon jó alkalom arra, hogy "kicsit emberközelbe hozzuk" a hazai start-up közösséget és az innovatív technológiákat - vélte Lengyel Roland.

 

 

"Állami háttérintézményként megtisztelő felkérést kaptunk a szervezőktől, hogy vegyünk részt Kapolcs megújításában, mellyel régi tervünk valósulhatott meg, az Erzsébet tértől távol, a munkán kívül is vendégül láthattuk a hazai kreatívipari ágazatok szereplőit. - hangsúlyozta.


Az udvarban a gyerekeket minden nap várja a Mini Terminál designműhelye, ahol a legkisebbek a kreatív képességeiket fejleszthetik. Nagyon népszerű Benkő Zsolt bluesgitáros zenei workshopja is "olyan zenerajongók részére, akik már fogtak gitárt a kezükben.” A színpadon a nyitott, történetmeséléssel vegyített blues kör a formabontó beszélgetéseket követi, majd minden este koncertek és DJ szettek zárják a napot.


"A zenei program kialakításánál az volt a cél, hogy megszólítsuk a fesztivál törzsközönségét is, ugyanakkor a hozzánk belátogató fiatalok is megtalálják a kedvükre való zenéket, így egy nagyon vegyes kínálat állt össze” - mondta Lengyel Roland.

 

Forrás: MTI, Design Terminal

 

süti beállítások módosítása