Felújítják a csantavéri színháztermet

Az évek óta használhatatlan állapotban lévő épületet a szabadkai önkormányzat támogatásával hozzák rendbe - számolt be a Pannon Rtv.

A csantavéri színház állapotának felméréséhez szükséges pénzeszközöket a Magyar Nemzeti Tanács biztosította. A cél, hogy a 2015-ben megrendezendő Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiválnak már méltó helyszíne legyen az épület.

 

csantaveri szinhaz

 

A fesztivált jövőre rendezik meg Csantavéren. Egyetlen probléma van: a mintegy 6700 főt számláló bácskai településnek egy elhagyatott színházteremben kellene fogadnia a több száz népzenészt, néptáncost. Pedig az épület egykor a falu eseményeinek központja, azok mozgatórugója volt.

 

„Mindamellett, hogy itt ugyebár híres színészek és énekesek megfordultak, a Szabadkai Színház magyar társulata ugyanúgy kihozta a saját darabjait, amelyeket a ’70-es és ’80-as években még teltház előtt játszottak le. A ’90-es évektől kezdve azonban a kultúrára, és ezáltal a színház épületére fordított pénzösszeg is egyre csökkent. Később teljesen magára hagyták a színházat. Szinte minden tönkrement, ami tönkremehetett. A falak omladoznak, a világítás hiányos, a fűtőtestek szétfagytak, a mennyezet beázik, a padlózat veszélyes" - számolt be Szedlár Rudolf helytörténész a Pannon Rtv-nek.

 

 

Forgó József, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi elnöke szerint nagy szükség van az épület helyreállítására, szerinte elsősorban a tetőt kellene felújítani, azután a csatornarendszert, de jó volna felújítani a világosítást, a hangosítást, és a fűtésrendszert is.

 

A munkálatokat várhatóan jövő nyárig fejezik be a csantavéi színházteremben.

 

Forrás: pannonrtv.com

 

süti beállítások módosítása