Göttinger Pál: "A Katlan egy szükséglet"

Idén két előadással és két évfordulóhoz kötődő eseménnyel is részt vesz az Ördögkatlanon Göttinger Pál. A Magyar Színház főrendezőjét tartalmi partnerünk, a Fidelio kérdezte. Lapszemle.

 

A Fidelio cikkéből:


"Dolgozom egy egyesületnek, ami több kórus laza láncolatából áll, a közösségi- és kóruséneklést népszerűsíti Budapesten. Ez a Halastó Kulturális Egyesület, akikkel egészen nagyszabású projekteket is szoktunk csinálni, ilyen például a Kultúrfürdő vagy a Kórusok éjszakája, és erre Bérczes László és Kiss Mónika is felfigyeltek már évekkel ezelőtt. Régóta szerették volna meghívni őket a Katlanba, ami idén végre sikerült is. Augusztus 7-én 17.04-kor, Cseh Tamás öt évvel ezelőtti halála évfordulójának pontos pillanatában a nagyharsányi sportpályán lesz egy közösségi éneklés, amit Tóth Árpád karnagy fog betanítani és levezényelni. Ha minden az elképzelésünk szerint fog történni, akkor több ezren fogunk akkor, ott együtt énekelni" - számolt be Göttinger Pál.

 

Pal Gottinger

 

A Magyar Színház akadémistáival készített Love and Money című vizsgarendezésével kapcsolatban - mely szintén látható lesz az idei Ördögkatlanon - Göttinger Pál úgy fogalmazott, nincsenek tanári ambíciói, a színiakadémián sem tekinti magát tanárnak. "Viszont itt dolgozom, és ezek a srácok is itt dolgoznak, ezért fontosnak tartottam, hogy velem is végigcsináljanak egy egész próbafolyamatot, ne csak valami párhetes kurzust. Az a megállapodásom a házzal, hogy a mindenkori harmadikosokkal csinálok egy vizsgát, amit aztán játszunk is" - mondta a rendező.

 

Göttinger Pál immár ötödik éve felelős az Ördögkatlan webes kommunikációjáért. "Elég agilis emberek vagyunk, szeretünk egy ötletet a megvalósulásig végighajtani, sok emberrel kapcsolatban lenni, sok embert vendégül látni. Ez mindegyikünkben megvan. Ez egy csúcsteljesítmény, fantasztikus dolog például komolyzenei koncertet hallgatni a szabad ég alatt, világítás nélkül a sötétben, ahol csak a csillagok vannak és semmi más, vagy az, hogy az ország élvonalába tartozó színművészeket nézni a tűzforró tornatermekben és művelődési házak hátsó udvarára. Mindezt úgy élem meg, hogy itt állok harmincegynehány évesen, és mindazzal együtt, amit csinálok, ennél nem tudok jobbat. Minden évben még egyszer annyit tanulunk a mesterségünkről, mint amit addig tudtunk, és hatvanszor annyi jó élményt gyűjtünk be, mint egész évben. A Katlan egy szükséglet" - fogalmazott Göttinger Pál.

 

A teljes interjú  a Fidelión olvasható.

 

süti beállítások módosítása