Elmaradnak az augusztusi várjátékok Hollókőn

Elmaradnak a hagyományos augusztusi várjátékok Hollókőn, a programok megrendezését a világörökségi faluban zajló turisztikai beruházás nem teszi lehetővé - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kelecsényi Péter elmondta: június közepén zárták be Hollókő várát, amely hónapokig nem lesz látogatható, ez pedig érinti a rendezvényeket is. Elmarad az augusztus 9-ére tervezett, évről évre népszerűbb Mesés Várjátékok nevű családi program és a rendszerint augusztus 20-án megtartott Szent István-napi Várjátékok is - tette hozzá.


Az igazgató tájékoztatása szerint augusztus 20-án a még mindig építési munkálatok alatt lévő, de már látogatható ófalu területén tartják meg rendezvényüket a hollókőiek Szent István-napi Kenyérünnep elnevezéssel.

 

holloko vara

Fotó: holloko.hu


A Mesés Várjátékok elmaradása miatt szeptember 20-án tartanak egy nagy és ingyenes családi rendezvényt, a gyerekek ekkor vehetik birtokba a most épülő Holló Jankó játszóteret. A Holló Jankó Mesenap rendezvényén animátorok, kézművesek, sok-sok móka és különböző finomságok várják a családokat a Hollókő nagyparkolójából nyíló helyszínre - mondta Kelecsényi Péter.


A Nógrád megyei világörökségi faluban a Próbáljon szerencsét Hollókőn! elnevezésű, a népi hagyományokra épülő, csaknem kétmilliárd forintos beruházás zajlik, hogy a látogatók a palóc szokásokat, a korábbi korok hangulatát élhessék majd át.


A felújítási munkálatok részeként a várban egy egész szintet fednek be és rendeznek be korhűen, középkori módon. Ezen túl látogathatóvá teszik az öregtornyot és további kiállítási elemekkel bővítik a kínálatot, többek között fegyvertermet és kovácsműhelyt alakítanak ki, hogy egy autentikus 14-15. századi várképet és váréletet mutathassanak be.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása