UTOLSÓ - Rába Roland rendezi a Proton új bemutatóját

Ionescu Rinocéroszok című drámája alapján készül az új Proton-bemutató Rába Roland rendezésében. A társulat improvizációinak felhasználásával készült előadás szeptember 11-12-13-án látható a Trafóban.

Az alkotók ajánlója:

 

Létezik félelmetesebb, fenyegetőbb, pusztítóbb erő az embertömegnél? Világméretű járvány, szökőár, tűzvész vagy földrengés – egyik sem hasonlítható ahhoz a morális romboláshoz, amit az emberiség okozhat saját magának.


Inspirációként szolgált Eugène Ionesco Rincéroszok című drámája, melyben egy hétköznapi kisvárosban különös járvány üti fel a fejét. Az emberek hirtelen furcsa tüneteket észlelnek magunkon, majd egyik pillanatról a másikra rinocérosszá változnak. Újdonsült testükben ösztönlényként falkákba verődve rohangálnak fel-alá a városban, lépésről lépésre átveszik a hatalmat ellehetetlenítve a még „normális” emberek hétköznapjait. Pedig, „…a félelem irracionális. A ráció le kell, hogy győzze.”

 

utolso

 

Rába Roland az előadásról:

 

"A Proton Színházban Mundruczó Kornélnál egyértelmű cél, hogy mai témát dolgozzunk fel együtt. Lehet ez egészen konkrét, mondjuk egy egészségügyi intézmény bezárása, mint a Demencia című előadásunknál. De lehet ez egy kortárs dél afrikai író regénye, amit Szégyen címmel játszunk. A színház maga jelen idejű. Moliére vagy Shakespeare is azért friss és jelen idejű, mert a saját korukban a saját nézőikhez szóltak. A problémák nem nagyon változtak. A klasszikus is aktuális.

 

Az UTOLSÓ című előadás a Trafóval és a Proton Színházzal közös munka. Katasztrófa egy részben. Ionesco történetében egy várost támadnak meg az orrszarvúak, a mi esetünkben pedig egy bevásároló központban szabadulnak el furcsa lények. Csak a felvetés jött a román-francia szerzőtől, az inspiráció. Az előadás az áruk és a fogyasztás furcsa mániáját mutatja meg, ami engem is elért. Zavar a saját befolyásolhatóságom, ezért szeretnék erről mesélni." (forrás: valasz.hu)

 

 

 

 

Proton Színház/Rába Roland: UTOLSÓ

 

Színészek:  

BAKSA Imre, BÁNKI Gergely, FICZERE Béla, HERCZEG Tamás,

MÁZLÓ Tímea, SZÉKELY Rozi, TÓTH Orsi

valamint

ADÁNYI Alex, CSIKÁSZ Ágnes, FÖLDESI Ágnes, KANALAS Dániel, KISARI Zalán, SINKÓ Réka, SZŐKE Richárd


Díszlet: MENCZEL Róbert
Jelmez: OLÁH Tímea
Zenei vezető: WAGNER-PUSKÁS Péter
Mozgás: GYÖNGYÖSI Tamás
Rendezőasszisztens: KISS Ágota
Rendező: RÁBA Roland

Producer: BÜKI Dóra
Produkciós vezető: CSATÓ Zsófia
Műszaki vezető, világítás: ÉLTETŐ András
Hang: BELÉNYESI Zoltán
Kellék: NAGY Gergely
Színpadmester: CSUNDERLIK Péter

Koprodukciós partner:
Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

Eugène Ionesco Rinocéroszok c. drámáját Mészöly Miklós fordította.

Az előadás szövege a társulat improvizációinak felhasználásával készült.

  

Bemutató: szeptember 11. 20.00

Trafó

 

Forrás: trafo.hu 

 

süti beállítások módosítása