Meghalt Robin Williams

Hatvanhárom éves korában meghalt Robin Williams Oscar-díjas hollywoodi komikus, színész, rendező és producer.

robin-williams

 

A depresszió ellen harcolt


A helyi hatóságok közlése szerint Robin Williams halálát fulladás okozhatta, a vizsgálat azonban még folyamatban van.

 

A színész 1998-ban kapott Oscar-díjat a Good Will Hunting című filmben nyújtott alakításáért mellékszereplőként, de főszereplőként is többször jelölték őt a díjra. A Golden Globe-díj többszörös kitüntetettje volt. Legutóbb A nagy nap, A komornyik és az Eszementek című filmekben volt látható.

 

Az elmúlt években alkoholproblémákkal küszködött. Ezt 2006-ban nyilvánosan is elismerte, és kezelésnek vetette alá magát. (A színész korábban a The Guardian-nek nyilatkozott erről.) 

 

Legutóbb júliusban érkezett hír arról, hogy egy szenvedélybetegségekkel foglalkozó terápiás klinikára vonult be, folytatva korábban megkezdett elvonókúráját.


A színész szóvivője ugyanakkor keddre virradóan a dpa német hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Williams depresszióban szenvedett. "Bizonyos idő óta a depresszió ellen harcolt" - jelentette ki Mara Buxbaun, aki tragikus és hirtelen veszteségről beszélt.

 

robinEz volt a színész utolsó fotója, amelyet instagram oldalán tett közzé.

Kultfilmek szereplője volt 

 

Robin Williams 1951. július 21-én született Chicagóban. Egyedüli gyerekként nőtt fel, így sokszor azzal szórakozott, hogy komédiásokat utánzott. Fiatal kora óta kitűnt gyors és pergő humorával. 


Széles vásznon először a Popeye című filmben lépett fel 1980-ban, majd drámai oldalát csillogtatta meg 1982-ben, a Garp szerint a világban Glenn Close oldalán. Csillaga akkor emelkedett a legmagasabbra, amikor a Jó reggelt, Vietnam!-ban lemezlovast alakított. 
Ekkor kapta meg első Oscar-jelölését is. A 80-as évek végén és a 90-es évek elején olyan sikeres filmekben szerepelt, mint a Holt költők társasága, az Ébredések - Robert De Niro oldalán - vagy a Halászkirály legendája. 

 

1997-ben a Good Will Huntingban hozta élete talán legjobb alakítását, amiért a következő évben megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart.

 

osca5

 

 

A Hírességek sétányát virágokkal, emléküzenetekkel borították el hétfőn a színész tisztelői

 

Volt katona, orvos, géniusz, pesztonka, államfő, professzor, Pán Péter és minden más - emlékeztetett a nagy nevettető szerepeire Barack Obama közleményében. "Idegenként érkezett életünkbe, de úgy végezte, hogy az emberi lélek minden elemét megérintette. Megnevetetett és megsirattatott minket... Megosztotta tehetségét azokkal, akiknek szükségük volt a segítségére, köztük a külföldön szolgáló katonákkal" - írta Obama, aki családja nevében együttérzését fejezte ki Williams családjával, barátaival.

 

Steven Spielberg "komikus zseninek" nevezte Williamset, egy "villámcsapásokkal kísért viharnak, amelyet a mi nevetésünk mennydörgése éltetett... Jó barát volt, nem tudom elhinni, hogy elment" - hangoztatta a háromszoros Oscar-díjas rendező, aki 1991-ben a Hook című filmben a Pán Pétert alakító Williamset rendezte. 

 

A pályatárs, Steve Martin, aki a Godot-ra várva című színdarabban játszott együtt Williamsszel azt írta, hogy "óriási tehetség, ember, színésztárs és őszinte lélek" távozott Williams halálával.  

 

Glenn Close, aki a Garp szerint a világ című filmdrámában volt társa "nemzeti kincsként" méltatta az Oscar-díjas színészt, akinek csodálatos lelke volt.

 

"A komikus elmék egyik legtehetségesebbjét, a legnagyobb színészeket felvonultató nemzedék egyik tagját veszítettük el. Mágikus és különlegesen kiváltságos volt Robint munkában látni, alakításai egyfajta spirituális és más világból eredtek. Azon kevés emberek egyike volt, aki valóban kiérdemelte a +zseni+ címet - hangsúlyozta Chris Columbus, aki az 1993-ban bemutatott Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van című filmjét rendezte.

 

robinw


Mindig maga is felderült, ha képes volt megnevettetni az embereket és fáradhatatlanul egész életén át megnevetettet minket. "Hozzá hasonló ember többé soha nem lesz a világon" - emlékezett rá Sally Field, aki a filmben volt feleségét alakította.

 

Ben Stiller szerint Robin pozitív hatással volt a világra. "Oly sok jót tett az emberekkel. Hosszú éveken keresztül fáradhatatlanul megnevetetett engem is és másokat is" - írta a színész, aki az Éjszaka a múzeumban című akcióvígjátékban játszott Williams oldalán.

 

John Travolta közleményében arról írt, hogy soha nem ismert Williamsnél "kedvesebb, tisztább, figyelmesebb embert. Semmihez sem hasonlítható elkötelezettsége arra, hogy felderítsen, boldogabbá tegyen minket."
 

"Egy nagy állhatatos, szívszorító, túláradó, hiperkinetikus kitöréssel lehetne legjobban emlékezni Williamsre - írta Lee Daniels, aki a 2013-ban bemutatott A komornyik című filmben rendezte a Dwight Eisenhower amerikai elnököt alakító Williamset.
    

Chevy Chase közölte, hogy őszinte barátok voltak Robin Williamsszel, "akik ugyanattól a kevésbé ismert betegségtől, a depressziótól szenvedtek. Soha nem gondoltam volna, hogy így végzi életét".

    

David E. Kelley producer szerint Williams "tehetsége legendás volt. Ugyanakkor ösztönző, sőt még ennél is több volt kedvessége és embersége, szelid lélek volt, aki mindannyiunkat megérintett" - vélte az Eszeveszettek című televíziós sorozat producere.
    

Steve Carell Twitter-üzenetében úgy emlékezett Williamsre, mint aki "egy kissé jobbá tette a világot".
   

 Kevin Spacey szerint Robin Williams nemcsak megnevetette, hanem gondolkozóvá is tette a világot. "Emlékezni fogok erre. Egy nagy embert, színészt, barátot vesztettünk el, végtelenül hiányozni fog."

 

 

 

Forrás: MTI, Huffington Post

 

süti beállítások módosítása