Olasz szalmakalap - Réthly Attila Szombathelyen rendez

Augusztus 16-án mutatják be a szombathelyi Karneválszínházban az Olasz szalmakalap című Eugène Labiche-bohózatot, Réthly Attila rendezésében.

Ajánló az előadás elé: 

 

Fadinard esküvőjének ragyogó reggelén a lova megeszi egy tilosban járó úriasszony szalmakalapját. A hölgy és ellentmondást nem tűrő szeretője hazáig üldözik, és nem tágítanak: a kalap pontos mását követelik, hogy le ne bukjanak a féltékeny férj előtt.

 

Fadinard elindul a kalapért, nyomában a szigorú após, a mit sem sejtő menyasszony, a süket tanú, a szerelmes unokatestvér és a nagycsalád nyolc taxival. A nászmenet átzúdul a városon, a kalapbolttól a bárónő zsúrján át egy ismeretlen lakásig, egyik félreértést és botrányt követi a másik, míg estére Fadinard háza elé érnek. Az esküvőn már túl vannak, de a kalap még mindig nincs meg…

 

Eugène Labiche a francia bohózat atyja. Olasz szalmakalap című, legendás darabja százötven éve járja a világ színpadait, a párizsi Comédie Française az elmúlt évadban újította fel. A mű főszerepét játszotta Orson Welles, Lawrence Olivier és Fernandel, szövegére Nino Rota vígoperát komponált, több film is készült belőle.

 

A szombathelyi produkció azért különleges, mert Hamvai Kornél fordította és rövidítette le, tette maivá a szöveget. Rendezője Réthly Attila, aki az előző évben mutatkozott be a karneválon a Félúton a fórum felé című előadás színpadra állításával. A zenés komédia története komikus, lehetetlen helyzetek sorozatából áll, elejétől a végéig nevetésre késztet. A nyári színházban látható először az az öt kaposvári színinövendék, akik a 2014/2015-ös évadban gyakorlatukat teljesítik a Weöres Sándor Színházban. Közülük Hajmási Dávidot és Jámbor Nándort a tavalyi karneválon már megszerethette a közönség.

 

 

olasz1

 

Réthly Attila rendező az előadásról:

 

"[Az előadásban részt vevő] diákok volt tanítványok, közülük többen a jövő évadban itt folytatják a tanulmányaikat. A színésszé válás pillanatában vannak, még akkor is, ha ez egy életen tartó folyamat. Nemsokára elvégzik az egyetemet, diplomát kapnak és elindulnak a profi világban (...) Az a fajta állapot, amiben egy huszonéves fiatal van, rendkívül nagy hatással, felhajtóerővel bírhat a szakmában már hosszabb időt eltöltött – és talán néha az elfásultság, fáradtság állapotát is megélő – színészkollégákra; másrészt a fiatalok fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy tapasztalt, nagytehetségű emberekkel egy színpadra állhassanak. Egy olyan nehezen megfogható műfaj, mint a bohózat, nagyon sok technikai készséget, felkészültséget és tapasztalatot igényel a színésztől. A legfontosabb kérdés most az, hogy egy fiatal pályakezdőnél milyen eszközökkel, milyen mellékutakon járva tudom elérni a megfelelő eredményt. A bohózat – ha sikerül – tényleg maga a könnyedség.”

 

„Nevettetni a nézőt, annál hálásabb feladat nincs is – mi ebben a kihívás? Pedig minden egyes poénért meg kell küzdeni. A látszólagos könnyed szórakoztatás így tud tartalmassá válni.”

 

Olasz szalmakalap - próbafotók:

 

olasz2

1.

 

olasz3

2.

 

olasz4

3.

 

olasz5

4.

 

olasz6

5.

 

olasz7

6.

 

olasz8

7.

 

 

Eugène Labiche:

 

Olasz szalmakalap

 

Fordította: Hamvai Kornél

 

Szereplők:


FADINARD / Hajmási Dávid

NONANCOURT / Mertz Tibor

HÉLÈNE / Sodró Eliza

VÉZINET / Jordán Tamás

BOBIN / Jámbor Nándor e.h.

ÉMILE / Horváth Ákos

ANAÏS / Fekete Linda

TARDIVEAU / Balogh János

CHAMPIGNY / Németh Judit

BEAUPERTHUIS / Endrődy Krisztián

CLARA / Edvi Henrietta e.h.

ACHILLE, FÉLIX / Kenderess Csaba e.h.

VIRGINIE / Hartai Petra e.h.

TIZEDES, INAS / Matusek Attila e.h.

Vendégek, nászmenet / Korponay Zsófi, Kovács Bálint, a társulat

 

Zenészek: 

Perczel Géza (harmonika), Völgyi Attila (gitár, mandolin), Koller László (nagybőgő), Baranyai Ákos (hegedű, gitár)

 

Díszlet: Klimó Péter

Jelmez: Varga Alexandra, Zelenka Nóra

Korrepetitor: Falusi Anikó

Mozgástervező: Ostyola Zsuzsa

Hang/Fény: Simon Ottó

Súgó: Kisely Máté

Rendezőasszisztens: Kovács Nóra

 

Rendező: Réthly Attila

 

Bemutató:

2014. augusztus 16. 18 óra

(esőnap: augusztus 17. 11 óra),

 Megyeháza udvara

 

További előadások:

augusztus 17. 18 óra (esőnap: augusztus 18. 15 óra)

augusztus 18. 18 óra (esőnap: augusztus 19. 15 óra) 

augusztus 19. 18 óra (esőnap: augusztus 20. 11 óra) 

augusztus 20. 18 óra (esőnap: augusztus 21. 15 óra) 

augusztus 21. 18 óra (esőnap: augusztus 22. 15 óra) 

augusztus 22. 18 óra (esőnap: augusztus 23. 11 óra)

augusztus 23. 15 óra (esőnap: augusztus 24. 11 óra)

augusztus 23. 18 óra (esőnap: augusztus 24. 15 óra) 

 

 

 Forrás: Weöres Sándor Színház

 

süti beállítások módosítása