"Több esély nincs" - Seress Zoltán a Bárka sorsáról

A Bárka Színház pénzhiány miatt kénytelen volt lefújni az augusztus közepére tervezett BárkaNyár Fesztivált. A színház jelenleg a csőd szélén áll, az augusztus 27-i önkormányzati ülés döntésétől függ, el tudják-e kezdeni a következő évadot. Seress Zoltán igazgatót kérdezte az Origo. Lapszemle.

Az Origo cikkéből:

 

"A BárkaNyár összesen 1,5–2 millió forintba került volna a színháznak, de az összeg nem állt rendelkezésre. Bár a tavalyi tapasztalatok után szűkítettük a programkínálatot, a fesztivál így is meghaladta volna a lehetőségeinket. A színház technikai felszereltsége rettenetesen elavult, lényegében közel húsz éve nem történt komolyabb fejlesztés, tehát bérelnünk kellett volna eszközöket. Még raktárunk sincs, a díszleteink konténerekben vannak, amiért napidíjat fizetünk. Nem tudunk próbálni a Cseh Tamás-teremben, mert nincs fedezet a napi kétszeri átépítésre" - sorolta a nyári fesztivál lefújásához vezető okokat Seress Zoltán. Hozzátette: az önkormányzat augusztus 27-én hoz döntést a Bárka Színházról, elsősorban a további működéshez elengedhetetlen tőkepótlás kérdéséről.

 

Az igazgató elmondta, több mint két éve húzódika a Bárka üzemeltetésének állami kézbe helyezése. "2012 júniusában volt szó először arról, hogy az önkormányzat átadja a színházat az államnak, amely kijelöli a későbbi fenntartót. Akkor úgy tűnt, hogy ez a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium lesz, de nagyon lassú volt az egyeztetési folyamat. (...) Később, miután létrejött az Igazságügyi Minisztérium, két kérdésről tárgyaltam a közigazgatási államtitkárral: az egyik a 2014-es költségvetés volt, mert annak egy része bennmaradt a KIM-nél. Ezt végül megkaptuk az államtitkár intézkedése után. A másik kérdés az volt, hogy van-e realitása annak, hogy a Bárka az Igazságügyi Minisztériumhoz kerüljön, amire azt a választ kaptam, hogy nincs felület a minisztériumom belül egy kulturális intézet számára. Az érvélés érthető, meglepett volna, ha más választ kapok. Hozzátartozik még mindehhez, hogy Kocsis Máté arról fog tárgyalni Lázár Jánossal, hogy a Bárka a Miniszterelnökséghez kerülhet" - számolt be Seress Zoltán.

 

seress zoltan

Fotó: Origo

 

"Több esély nincs. Ráadásul a kiemelt intézményi regisztrációval is problémák merültek fel. Az előadó-művészeti törvény szerint ehhez élő, működő közszolgáltatási szerződésnek kell lennie a színház és a kérelmet beadó fenntartó, vagyis az önkormányzat között. Ha az önkormányzat nem kezdeményezi ezt, akkor a színház nem jogosult támogatásra a központi költségvetésből. A júliusi határidőre a regisztráció nem teljesült, kérdés, hogy van-e türelmi idő ebben" - mondta Seress Zoltán. Hozzátette: a törvény szerint a mandátum lejárta előtt fél évvel ki kell írnia a pályázatot az önkormányzatnak, ez májusban lett volna esedékes, de ez sem történt meg.

 

A szeptember 27-re tervezett A gyilkos című bemutató sorsáról Seress Zoltán így szólt: "Mi június 7-ig megcsináltuk a darabot, hat-hét próba után bemutatnánk szeptember végén. Az alkotókat értelemszerűen június 7-ig fizettük ki, a többi a premier után lenne esedékes, de erre per pillanat nincs fedezet. Az augusztusi 27-i döntés után lenne durván egy hónap a darabra és a helyzet rendezésére. Még elkezdhetnénk a bemutató promócióját, még ha nem is lenne túl szerencsés, hiszen hetekkel ezelőtt el kellett volna kezdeni. A gyilkossal kapcsolatban úgy érezzük magunkat, mint amikor a rajzfilmszereplő túlszalad a szakadék szélén, és egy pillanatra megáll a levegőben. Olyankor még van esély arra, hogy vissza tud kapaszkodni. Most akkor gondoljuk azt, hogy nekünk is van esélyünk elkapni a perem szélét. Csak az a baj, hogy ez nem egy rajzfilm."

 

A kérdésre, mennyi pénz kellene a színház életben maradásához, az igazgató elmondta, hogy a legutolsó könyvvizsgálói jelentés szerint egy 44 milliós tőkepótlásra lenne égető szükség. A színháznak vannak még 2013-as tartozásai, amelyeket nem lehet a 2014-es költségvetésből rendezni. Volt egy 288 milliós üzleti tervük, amit még a KIM helyettes államtitkárával egyeztettek, erről azt az ígéretet kapták, hogy elfogadják, de közbeszóltak a kormányzati átalakítások. Ahhoz, hogy a színház működhessen, ezt az üzleti tervet el kéne fogadnia valakinek, ráadásul a 44 millió forintos hiány mostanra már több lett.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása