Az Operaház művészei is felléptek a Szigeten

A Magyar Állami Operaház is képviseltette magát a Szigeten - az Összművészeti sátorban öt estén át láthatta az intézmény művészeit a közönség.

Képes beszámoló az OperaSzigetről:

 

Augusztus 14.

VALAHOL EURÓPÁBAN

 

operasziget1

 

Valahol Európában fiatalok ezrei bolyonganak apa és anya nélkül... Végre. A világ minden tájáról Budapestre özönlenek. A Sziget Fesztiválra. És magukba szívják a magaskultúrát! Az egyikre olyan hatással van, hogy két karját a magasba emeli, feláll a helyéről, úgy ünnepel, önfeledten, boldogan. A másiknak nincs ülőhelye, a hátsó, álló sorban minden szám után szájába veszi a műanyagpoharat, hogy méltóképpen tudjon tapsolni. Amikor kiürül, elviszi a poharat, de visszajön, nehogy lemaradjon a következő műsorszámról.

 

operasziget2

Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes és a két tornász: Szekrényes Szulita és Kiss Dennis

 

Vagányak a fiatalok. A show elején egy lányt kérnek a színpadra. Jelentkezik is több, egy felszalad, kérdik, van-e mikroportja. Sajnos nincs neki, visszamegy a harmadik sor közepére. Egy másik megy fel helyette, fején ott a kis gömböcske, aztán rákezd, énekel a Carmenből. Keszei Bori – az Opera szopránja. Aztán kerítenek egy másik mikrofont, egy kézit, a hosszúhajú lány pedig visszamegy a harmadik sorból, még mindig bátor. Fel is konferálja a számát: egy dal lesz. Georgia, Georgia... Az Opera-sátorban egy pillanatra megáll a levegő, Hábetler András operaénekes leül a földre a színpadon, úgy hallgatja, erre senki nem számított. A lány aztán visszaszalad a helyére és szájtátva nézi végig a műsort, amit olyanok adnak, akik igazán tudnak, akik nála százszor, ezerszer jobban énekelnek. Vele nézi őket a hatalmas tömeg, sikítva, őrjöngve, dobogva tapsolják a budapesti dalszínház szólistáit, akiket az egyórás műsor alatt a színpadra vissza-visszatérve már ismerősként köszöntenek. Aztán el sem akarnak engedni. Együtt éneklik: Always look on the bright side of life.

 

operasziget3

A francia meglepetés-lány és Hábetler András operaénekes

 

A georgiás lány francia volt. Hábetler András énekes-műsorvezető kérdésére, hogy ki beszél angolul, csaknem a közönség összes tagja feltette a kezét. Hogy ki tud magyarul: páran – bár ők már az előző kérdésnél is jelentkeztek. Este volt, de néztük az élet fényes oldalát. S amíg a fiatalok a szájukba veszik a poharat, hogy nekünk tapsoljanak, nincs okunk panaszra. A műfaj él. A Szigeten is. Nagyon is.

 

operasziget4

Always look on the bright side of life...

 

 

 

Augusztus 15.

NÁJN HÁJ SZÍ, AVAGY BELŐTTÜK A GÓLOKAT

 

operasziget5

A kemény mag

 

A Sziget második napján arénához hasonlított az Operasátor. Nem, nem a Veronai Aréna hangulatát idézte az este, sokkal inkább valami sportmérkőzését, már ami a közönség reakcióit illeti. És még csak nem is arról a német párról van itt szó, akik felfújható, kék hengerekkel tapsoltak a fejük fölött minden ária végén.

 

operasziget10

 

Hábetler András sportkommentátorokat megszégyenítő módon hergeli a közönséget – tőle származik a nájn háj szí, amellyel Boncsér Gergely színrelépését konferálta fel. Jön is a tenor, eleve úgy ünneplik, mint egy szupersztárt, hiszen a Nessun dormával már megszerezte saját rajongótáborát. A kemény mag már akkor füttyög, amikor belép a rivaldába. A színpadi állványról magára húz egy katonai kabátot, és lazán, félidőtől már a színpad szélén ülve eldalolja Tonio kilenc magas C-vel tűzdelt áriáját Az Ezred lányából. A háttérben minden C-nél magasra emeli a kezét Hábetler, számoltatja a közönséget. (Akik közül egy valaki már az első C-t felismeri, irányítás nélkül: Kertesi Ingrid nem beépített ember. Sima szigeti szurkoló.)

 

operasziget9

Boncsér Gergely alapoz a "nájn háj szí"-hez

 

A hangmérkőzés végén ismét a magasságé a főszerep. A labda Rőser Orsolya Hajnalkánál, aki Az ötödik elem című film híres operajelenetét adja elő élőben. A szám eleje még rendben is volna: a Lammermoori Luciából Lucia áriája szól, amely a filmben valami számítógépes machinációban végződik. No most itt a gégeizmok játszanak és két hangszalag, élőben, aminél aligha akad nagyobb sportteljesítmény.

 

Nos, ennyi. Lehet eső, sár, akár az augusztusi hó is leeshetett volna. Az Operasátor lelátója újra megtelt. De hát ez a C.

 

operasziget6

A kék díva: Rőser Orsolya Hajnalka

 

operasziget7

A szurkolók között Kertesi Ingrid

 

operasziget8

Nessun Dorma

 

Augusztus 16.

BIZTONSÁGBAN A MŰFAJ

 

operasziget11

 

Operasziget, harmadik nap, műsor után, backstage előtt. Azt hallani, hogy a civilek átjutását megakadályozandó, az ott szolgálatot teljesítő biztonsági őr faggatja az áthaladni kívánó belsőst. Sárga mellényben magasodik az őr, fekete kapucnija alatt csillogó szemek: "Ez a műsor megjelenik majd CD-n így, ahogy van? Mert én megvenném. Vagy az interneten, teljes egészében? Megnézem ötvenszer. Gyerekkoromban Komor Vilmos bérletem volt az Erkelbe, azóta sem hallottam operát. De hát ez egy őrület. Veszek megint bérletet."

 

operasziget16

 

Hát így. Szolgál és néz. És látja ő is, hogyan adja a szigetlakók kezébe az operát az Andrássy úti dalszínház maroknyi, mintegy hat fős énekesgárdája. Hábetler András beszél, minden este angolul mondja összekötőszövegeit, de attól még Dulcamara áriájával kezd, majd a Hadaróduettet is előadja Szvétek Lászlóval. Szvétek László... az est humorbombája, újra és újra visszatér a színre mint túlmotivált, szereplésmániás énekes - ez a feladata a showban. Ám amikor végre énekelhet is, a közönség nem akarja leengedni a színpadról. Jobb is, hogy pénteken folyton ott sertepertélt a deszkák körül, mert felesége, Gál Erika kamaraénekes femme fatale-ként ugrott be a műsorba, elénekelte a Carmen seguidilláját, fel is forrt körülötte a levegő az éjszakai eső előtt. Holnap Megyesi Schwartz Lúciáról és Keszei Boriról is leadjuk a drótot. (Ruhákon vitatkoznak egyébként, de hát nem ők az első nők ebben az országban, akiket Lakatos Márk vadított meg.)

 

operasziget12

Hábetler András és Szvétek László, a szerepe szerint "szereplésmániás énekes" 

 

Még két estén nézzük az élet fényes oldalát. Szobaton és vasárnap, a zárónapon meglepetésvendéggel. Mindehhez azonos színvonalon, őrült lelkesedéssel adja az alapot az Operaház zenekarából alakult öt fős Sziget Operazenekar, Köteles Géza karmester vezetésével.

 

operasziget14

A Sziget Operazenekar Köteles Géza karmesterrel

 

operasziget13

 Szekrényes Szulita 

 

operasziget17

Szekrényes Szulita, Rösler Orsolya és Kiss Dennis

 

operasziget15

Fotók: Nagy Attila

 

Augusztus 17.

Porban az igazság

 

operasziget20

 

 

A szombati közönség megvadult. A show végén az összes padsorban lábbal dobogtak, minek következtében akkora port vertek fel, mintha füstgép is tartozna a fináléhoz. Hábetler András ránéz az órájára, időnk sajnos lejár, mondja. Szeretitek az operát? - kérdi. Mire felhangzik egy közös, fültépő yeeeeees! Akartok még egy számot? Yeeeeeeeee! És csak ez után kezdődik Az ötödik elem frenetikus részlete... Na és azután elszabadul a pokol, ami a Faust-évad előszeleként nem olyan rossz hír. Az az igazság a porban. 

 

operasziget21


Meg az, hogy azért szerelem is van a Szigeten rendesen. Megyesi Schwartz Lúciába minden este belezúg néhány fiatalember. A Carmennel nyit, közösen pörögnek a színpadon Rőser Orsolya Hajnalkával és Keszei Borival, aztán visszatér... És előveszi azt a bizonyos nézést. Még egy hangot nem énekel, de már hujjongás van, taps van, a tekintetét tapsolja a férfinép. Hogy az ezután elhangzó Az olasz nő Algírban dallamai miatt, vagy sem, azt nem tudhatjuk, de csütörtökön egy olasz fiú folyamatosan azt üvöltötte Lucának az ária végén: I love you! I love you!

 

operasziget18


És mindezek után színre lép Keszei Bori, a szigeti veszedelem. Szerdán még improvizálnia kellett, hogy szétoszlassa az erotikafelhőt Luca után, ami olyan jól sikerült, hogy a műsor része maradt. Berobban, szerte-szét dobál minden ruhát, amit felkínál neki Hábetler András. Elena boleróját zakóban énekli aztán, piros zakóban, és olyan arcot vág hozzá, amelyből pontosan tudja a sátornép, hogy itt kő kövön nem marad, ha még egyszer másik nőnek tapsolnak. 

 

operasziget22

Keszei Bori 

 

Egyébként szombaton tényleg majdnem szétment a sátor. Még szerencse, hogy nincs oldala. Mert képesek kirúgni. Kezd kicsi lenni...

 

 

operasziget19

Akiknek már nem jutott ülőhely 

 

operasziget23

 

 

 

süti beállítások módosítása