Véget ért az Osonó marokkói projektje

A vasárnapi előbemutatót követően augusztus 18-án, hétfőn került sor a Fazakas Misi által rendezett mask@face.now című előadás bemutatójára Marokkóban.

IMG 7796

 

Az Osonó beszámolója:

 

A masc@face.now az Osonóra jellemző színházi kulcsban készült el, az évekkel ezelőtt Thaiföldön bemutatott Carnival című előadás marokkói adaptációjaként, kiegészülve a marokkói fiatalok történeteivel és életérzésével. A jelenlegi projekt, hasonlóan a thaiföldi projektekhez, a két, egymástól távol eső kultúra találkozására, valamint az adott ország legjellemzőbb társadalmi kérdéseire épül.

 

Az előadásban az egyén és a társadalom kapcsolatát, az emberek kizsákmányolását és árucikként való kezelését, a fiatalok lehetőségeit, álmait és jövőképét vizsgálja az arab és osonós színészekből álló csapat. A jelenről beszélve, olyan kérdéseket fogalmaz meg a koprodukció, amelyek nemcsak Marokkóban, hanem Romániában, de akár Európában is aktuálisak.

 

 

A bemutatót követően Abdelkhalek Belfquih, a projektnek helyet adó Nour Dijour de Theatre Alapítvány művészeti vezetője egyedinek és sikeresnek könyvelte el az előadást, így az osonós és marokkói színészekből álló csapat a közös munka folytatására, valamint az előadás további játszására kapott felkérést. Az alapítvány koordinálásban, a projekt második szakaszára három hónap múlva kerül sor. November 10. és december 7. között az Osonó tagjai újra visszatérnek Marokkóba, hogy az előadást minél több városban bemutathassák.

 

A projekt második szakaszának kiemelkedő eseménye egy nemzetközi fesztiválrészvétel lesz. November 18-24. között, a Szahara sivataghoz közeli városban, Tata-n megrendezésre kerülő fesztiválra kapott meghívást a marokkói-osonós koprodukció.

 

További képek az előadásból:

 

 MG 8839

1.

 

 MG 8953

2.

 

 MG 8985

3.

 

 MG 91001

4.

 

Az Osonó Színházműhely és a marokkói Espace Theatral masc@face.now című előadásában a két osonós színész - Daragics Bernadette és Mucha Oszkár - mellett hat arab színész lép fel: Hassan Bara, Mohamed Benail, Mohamed Bara, Ayoub Anabi, Mohssine Dogma valamint Narjiss Amiri. A koprodukció rendezője Fazakas Misi, a technikus és a projekt tolmácsa Bernát Szilárd. A kulturális- szociális projekt főtámogatója a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány.

 

Az Osonó négy tagja július 23-án érkezett az Atlanti óceán partján fekvő városba, Kenitrába és a bemutató után, augusztus 19-én indult haza Sepsiszentgyörgye.

 

A társulat által vezetett marokkói napló itt olvasható.

 

Forrás, fotók: Osonó Színházműhely

 

süti beállítások módosítása