Újra ősz, újra Trafó! - Indul az évad a Liliom utcában is

Szeptember 8-án indul a Trafó új évada, amely ismét igazi kuriózumokat szolgáltat Budapest kultúrára éhes közönségének.

 

A Trafó ajánlója:


A kulturális ínyencségek osztogatását már szeptemberben elkezdjük Vincent de Rooij és Csilla Lakatos helyspecifikus színházi produkciójával, a háromrészes kiscsoportos összérzékszervi játékkal. Low-tech és humor vegyül majd etűdjeikben, felállítunk nekik egy repülőt a parkolóban, egy filmstúdiót a színházteremben; szeptember 17-20-ig várjuk majd különleges élményre vágyó közönségünket.

 

A holland-magyar duó lavinát indít, ugyanis október 29-én a holland PIPS:lab Diespace 3.0 című előadása folytatja majd a technikával való matatást, novemberben pedig tetőzik a modernitás, hiszen egy japán társulat humanoid robotja fogja előadni Kafka átváltozását.


Nemcsak a technikai sokk, de a társadalmi kérdések boncolgatása is terítékre kerül az őszi évadban. E sorozatot az egyik leghíresebb fizikai-színházi társulat, a DV8 John c. új darabja nyit október 1-jén. Anglia láthatatlan társadalmi rétegeit helyezi boncasztalra a darab, s vegyíti a tőlük megszokott egyedülálló mozgással.

 

Ivana Müller is tiszteletét teszi nálunk, aki a Közös nevező című előadásában különböző politikai rendszereket társadalmi koreográfiaként táncoltat el október 10-én és 11-én. Megmutatjuk azt is, milyen a nyolcvanas évek Romániája, amibe Gianina Carbunariu Paralell Lives című darabja avat be bennünket november 18-án.

 

A társadalmi darabok sorát november 27-én és 28-án a tavaly nagy sikerrel nálunk vendégeskedő Lola Arias rendezőnő My Life After című előadása zárja, aki, a chilei után az argentin dokumentarista színházat mutatja be a magyar közönségnek.

 

acrobates


Az új cirkusz sem maradhat ki egy évadból sem, idén ősszel az egyik első brit cirkuszi társulat, az Acrobates érkezik, mégpedig október 16-án és 17-én.


Nagy külföldi koreográfusokban sem lesz hiány, érkezik Jefta van Dinther, Minna Tiikkainen és David Kiers, akik november 5-én mutatják be Grind című pulzáló, elektrosokk-szerű darabjukat, Fábián Barba pedig Mary Wigman koreográfiáit rekonstruálja október 14-én. Az év utolsó hónapjából sem hiányozhat a tánc, december 12-én és 13-án Freitas invitál minket a 20-as évek kabaréjának világába, szürrealista koreográfiájával.


A nagy közönségsikerre való tekintettel egész évadban látható lesz a Dollár Papa Gyermekei Család-trilógiájának első két része, a Szerelem és az Otthon. Szeptember 11-én bemutatjuk Rába Roland és a Proton Színház vadonatúj, Utolsó című darabját.

 

A sok néző, aki tavaly nem fért be a Krétakör Párt című előadására október 5-én és 6-án a darab egy felújított változatát nézheti meg. De a nagy magyar nevek sora még nem ért véget, ugyanis Pintér Béla Gyévuskája is újra látható lesz december 9-én és 10-én. A köztes műfajok is kapnak teret, így november 21-én és 22-én Szűcs Edit divatszínházát tekintheti meg a kísérletező kedvű közönség.

 

part

 

Magyar táncprodukciókban sem lesz hiány. Frenák Pál társulatának Tricks & Tracks 2. című márciusi premierdarabja újra látható lesz szeptember 26-án és 27-én. A kortárs tánc szerelmesei nemcsak nekik örülhetnek, hiszen Kun Attila új darabbal jelentkezik majd november 13-án és 14-én, a Tünet Együttes Közhely című darabja pedig idén is többször műsoron lesz.


Fiatal csapatokat is lehet majd látni nálunk, rögtön szeptemberben, 23-án és 24-én a HUPS! Crew mutatja meg Idegen elemek című előadásában milyen is az általuk kifejlesztett felnőtt bábkoncert műfaja, majd október 24-én és 25-én Mészáros Máté koreográfiájával folytatjuk a tavaly indított Wim Vandekeybus sorozatunkat.

 

hups-crew-idegen-elemek-original-53865


A zene kedvelőit sem hanyagoljuk el ősszel. Az UH Fest a Trafóval közös szervezésben valósul meg idén, ami szeptember 28-án indul majd a Vakok Intézetében, Charlemagne Palestine különleges koncertjével. De a fesztivál két további állomásának is helyet adunk: KTL, ELI Keszler, Janek Schaefer, Tigrics, Philip Jeck koncertje október 4-én,a The Moritz von Oswald Trio és Tony Allen Max Loderbauerrel pedig 18-án kényezteti majd a füleket.

 

Novemberben folytatódik az Electrify, és az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozatunk is. Utóbbira Zakir Hussaint hívtuk meg. Rajtuk kívül Colin Stetson és Bill Frisell is megfordul a Trafóban, rajongóik nagy örömére.


A hagyományokat is folytatjuk, Litera est lesz december 30-án Slam poetry pedig november 29-én, és a Budapesti Tánciskola hallgatói idén december 15-én és 16-án kapnak lehetőséget a fellépésre. Az építészet sem marad ki, október 28-án ismét Pecha Kucha, építészeti meet up lesz. Nagy örömünkre a Színházi Kritikusok díját idén is nálunk adják át, szeptember 21-én derül majd ki a szakmai ítélet az idei darabokról.

Forrás: Trafó

 

süti beállítások módosítása