'Bérletet kap, aki új bérleteseket hoz' - Indul a szezon Komáromban

Megtartotta 62. évadának nyitó társulati ülését a Komáromi Jókai Színház csapata. Tóth Tibor igazgató a színészek számára megerőltető, de élvezetes évadot ígért.

Az esemény azzal kezdődött, hogy levetítették a színház promófilmjét. Ezt követően pedig ismertették a 2014/2015-ös évad repertoárját.

 

Az idei első bemutató Székely Csaba Bányavirág című darabja lesz szeptember 26-án. A trilógia első részét a nagyszínpadi és a stúdió bérletet váltók egyaránt láthatják. Az előadás rendezője Keszég László. Ezt követi a Különös házasság című színmű bemutatója. Mikszáth Kálmán regényét Závada Pál adaptálta színpadra, az előadás rendezője Valló Péter lesz. Harmadik bemutatóként Spiró György Csirkefej című tragikomédiáját láthatják az érdeklődők, a főszerepben Cs.Tóth Erzsébettel. Az előadást Forgács Péter viszi színre. Tavasszal Mihail Bulgakov Álszentek összeesküvése című drámáját láthatja majd a közönség, melyet Martin Huba rendez. Végül az évad utolsó bérletes előadása minden idők egyik legcsípősebb és legszórakoztatóbb vígjátékának musicalváltozata lesz: Jean Poiret Az őrült nők ketrece című darabja, Méhes László rendezésében.

 

evadnyito komarno

Kép az évadnyitóról: Méhes László főrendező, Tóth Tibor igazgató

és Dobai Tibor gazdasági igazgató

 

A stúdiószínpad kínálata – a már említett Bányavirágon kívül három nívós vendégelőadást tartalmaz: látható lesz majd az Orlai Produkciótól Martin Sherman Rose című darabja, Vári Éva előadásában; a Rózsavölgyi Szalon vendégelőadása, Pierre Sauvil Napfény kettőnknek c. darabja Szervét Tiborral és Sipos Verával, végül pedig Keith Huff Jó zsaru-rossz zsaru c. darabja lesz látható Stohl András és Szabó Győző előadásában.

 

A gyerek nézők a Három kismalac meséjének örülhetnek, melynek szeptember 10-én lesz a bemutatója, valamint visszatér a Süsü, a sárkány, amely 2009-es premiere óta a Jókai Színház egyik sikerdarabjává vált, és a kilátások szerint az új évadban megérheti a 150. előadást is.

 

Aki három új bérletest hoz a színháznak, a saját bérletét ingyen kapja - számolt be Tóth Tibor, aki hangsúlyozta, hogy a Komáromi Jókai Színház amellett, hogy helyben kiszolgálja a közönségét, rengeteg helyen játssza még előadásait a felvidéken és Magyarországon is.

 

Tóth Tibor pozitív eredménynek tartja, hogy a színház nézőinek száma kétezer fővel nőtt , és nem titkolt tény, hogy a könnyebb műfaj produkciói (Made in Hungária, Lili bárónő) hozták a nagyobb nézőszámot. Az igazgató szerint ez reménykeltő, mert lehetőséget biztosít arra, hogy a komolyabb hangvételű előadásokat is egyre többen látogassák.

 

Az új évadban Bárdos Judit és Tóth Károly színművész szerződik a társulathoz, a tavaly év végén távozott Váradi Adolf karbantartó munkáját pedig (összevont munkakörben) Szajkó József veszi át. Hogy az idén ki kapja a Lőrincz Margit emlékgyűrűt, a nyugdíjas művésznő távolléte miatt egyelőre nem derült ki.

 

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a Jókai Színház továbbra is népszínházi karaktert képvisel, ahol a szórakoztató jelleg mellett hangsúlyos szerepet kap a gondolatiság is. A következő évad minden bizonnyal megterhelő lesz a művésztársulat számára, a bemutatók nagy része csekély számú vendégművész alkalmazásával megy majd végbe, s a fiatalok kivételes megmutatkozási lehetőségeket kapnak majd.

 

 

süti beállítások módosítása