A vasfüggöny lebontásának 25. évfordulójára emlékezik az Operaház

Nemzetközi konferenciával és nagyszabású operagálával emlékezik meg a Magyar Állami Operaház a vasfüggöny 25 évvel ezelőtti lebontásáról pénteken és szombaton.

 

Az Erkel Színházban pénteken megrendezendő konferencián Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes köszöntője és Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatójának megnyitója után előadást tart Walter Kobéra, a bécsi Neue Oper művészeti igazgatója, Zsoldos Dávid, az Operaház tanácsadója, Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Ronan Allaire, a L’Opéra Grand Avignon főigazgatója, Solymosi Tamás, az Operaház balettigazgatója, Aviel Cahn, az Opera Vlaanderen Antwerpen intendánsa, művészeti igazgatója és Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

 

szabadsag operagala


A konferencián olyan témákat érintenek, mint az operajátszás helyzete a vasfüggöny mögött és most, a kelet-európai művész- és művészeti vezetői karrierek sajátságai, a kultúraszolgáltató intézmények felelőssége, a kultúra, az üzleti világ, a politika és a média együttműködése a szabad Európában, a színpadi operarepertoárnak, a közönség igényének és ízlésének, valamint a magánénekesek, alkotók, produkciók nemzetközi áramlásának átalakulása az elmúlt 25 évben, egy operaelőadás nemzetközisége és helyspecifikussága, végül a külföldi vendégjátékok befogadhatósága.


A konferenciát követően, péntek este német nyelvű pódiumbeszélgetést rendeznek magyar és német vendégekkel az Operaház Székely Bertalan-termében.


Szombaton délután Donizetti A csengő és Menotti A telefon című darabját adják elő az Operaház Szfinx-teraszán, este pedig nagyszabású gálakoncertet rendeznek Anja Kampe, Rost Andrea, Piotr Beczala, Ferruccio Furlanetto és mások fellépésével, Halász Péter főzeneigazgató vezényletével.


A dalszínház Andrássy úti épülete előtt kialakított nézőtéren csaknem 1300-an tekinthetik meg az estet, amelynek műsorán a szabadság áriái és az operairodalom híres együttesei szerepelnek, egyebek közt Beethoven Fideliójának, Verdi Don Carlosának és Nabuccójának, valamint Lehár és Erkel műveinek részletei. A gálán a Nemzeti Balett szólistái is színpadra lépnek.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása