Színházünnepet rendeznek Miskolcon

Színházünnep elnevezéssel tart egésznapos rendezvényt vasárnap a Miskolci Nemzeti Színház. Kiss Csaba igazgató szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: 1857. szeptember 3-án nyílt meg mai helyén a teátrum, erre is emlékezve közös ünneplésre hívják az érdeklődőket.

A program a színház zenekarának ébresztőjével kezdődik, amit a "Nagy Leleplezés" követ: felavatják az épület új homlokzati arculatát.


A Nagyszínház első emeleti kistermében a Kaffka Margit Általános Iskola tanulóinak munkáiból kiállítás nyílik; a diákok "fiatalos megközelítésben" jelenítik meg Makrancos Kata történetét, képregényben dolgozták fel Shakespeare komédiáját.

 

miskolc nemzeti

Fotó: mnsz.eu


Mindeközben - a tervek szerint - a szabadban folytatódik a zenés program, a színház énekkara swingelő kórussá alakul. Bemutatkoznak az új társulati tagok is, a Miskolci Balett új táncosai, valamint a fiatal, gyakorlati idejüket töltő színészek, akik rögtönzésekkel készülnek. Déltől a színház hat rendezője 10-10 percben, "élő műsorfüzetként" mutatja be az évadot.


A színházünnepen a gyermekeket is sokféle program várja, lesz fotóparaván, arcfestés, jelmezjáték és tánctanulás is.nA nézők vasárnap este kedvezményes árú jegyekkel tekinthetik meg a múlt év sikeres előadásait.


A mai Magyarország területén a miskolci volt az első kőszínház, 1823-ban nyílt meg, ám az épület 1843-ban leégett. A miskolciak szinte azonnal elhatározták a színház újjáépítését, ez 1847-ben kezdődött meg, az új épületet az építkezés megkezdésének 10. évfordulóján, 1857. szeptember 3-án nyitották meg Vörösmarty Mihály: Marót bán című darabjával.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása