Visszaröpülés - Koncertelőadást mutat be az Artus

Szeptember 10-én mutatja be az Artus Stúdió a Visszaröpülés című koncert-színházi előadást, Debreczeni Márton rendezésében.

vissza

 

Az alkotók ajánlója:

 

A Visszaröpülés (Ikarosz bukása – Daidalosz rekonstrukciók) című előadás kivételes az Artus történetében, hiszen kizárólag zenészek adják elő. Ami azonban megszületett, az nem csupán magas színvonalú zene, hanem akció, kép, mozdulat, jelenlét; olyan koncert-színház, ahol valódi összművészeti együttműködés és szabad alkotói felfogás egyesült. Debreczeni Márton vezetésével nem csak egy újabb bemutató született, hanem egy újabb műfajfüggetlen zenei formáció, az Artus Szabadzenei Műhely. Öt nagyszerű független zenész dolgozott együtt elvonultan a Zsámbéki Színházi Bázison, majd az Artus Kortárs Művészeti Stúdióban, hogy az Ikarosz mítoszt jelenidejűvé és személyessé téve, öntörvényű útjukat bejárva egy rendkívüli művet hozzanak létre.

 

vissza2

 

“hogyha valamit tudok,

hát ezt tudom, e forró folyosót,

e nyílegyenes labirintust, melyben

mind tömöttebb és mind tömöttebb

és egyre szabadabb a tény, hogy röpülünk.”

- Pilinszky János

 

 

Debreczeni Márton, rendező a darabról:

 

“Megnéztük, kinek mik a legfontosabb pillanatok, képek a történetből, mi az, amire hitelesen tudunk reagálni. Szinte mindenkinél az apatörténetek jöttek elő, még címjavaslatként is - Ikarosz generáció például.

 

A vízbe érkezés pillanatát próbáltuk meg »háromdimenziós modellként« körbeforgatni és megnézni a fiú, az apa, a paraszt, a halak vagy egy műhold szemszögéből.

 

A versből, a mítoszból, improvizációkból, beszélgetésekből szőttünk egy organikus belső partitúrát, egy »nyitott szárnyú emelkedő zuhanást«, és megpróbáltuk ismételhetővé tenni.

 

A koncepció szerint egy olyan műhelyben vagyunk, ahol a két férfi, apa és fia röpülésének fekete dobozát kinyitva, minden mozzanatból hang, ritmus, zene lesz. Az akciók, a vizuális elemek csak akkor működnek, ha zenei funkcióban vannak, ami azt jelenti, hogy a zenei folyamatot támasztják alá, a partitúra részévé tudnak válni. Így tehát az akciók is zenéből születnek, vagy zenévé válnak.”

 

 vissza3

 

Visszaröpülés 

 

Alkotó-előadók: Kiss Krisztián, LoBuglio Vincenzo, Makkai Dániel, Mózes Zoltán, Porteleki Áron

Alkotó munkatársak: Bodóczky Antal, Kocsis Gábor, Körmendy Pál

 

Rendezte: Debreczeni Márton

 

Bemutató: szeptember 10., 20 óra

További előadások: szeptember 11,12 és 13, 20 óra

Helyszín: Artus Stúdió - 1116, Budapest Sztregova utca 7. (Fonó Budai Zeneház melletti gyárépület)

 

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

süti beállítások módosítása