Gulyás Dénes Magyar Örökség Díjat vehet át

Hét kiemelkedő kulturális, tudományos személyiség és intézmény részesül szombaton Magyar Örökség Díjban, az ünnepséget a Pesti Vigadóban tartják. A mostani díjazottak között van mások mellett Gulyás Dénes operaénekes is.

A kuratórium Magyar Örökség Díjban részesíti Kaszás Attila (1960-2007) színész művészetét. "Az a teremtő szellem, amely ily erővel tud jelen lenni napjainkban, sok-sok új ünnepet teremtve, szép magyar örökség. Volt, van egy kollégánk, aki határokat átívelni jött Budapestre, verset mondani, hegedülni, énekelni. Büszkék voltunk a társaságára, barátságára, ahogyan ő is büszke volt a családjára, barátságot szövő gasztrotehetségére, választékos borkultúránkat ajánló kedvére" - fogalmaz Szarvas József színművész laudációjában.

 

gulyas denes

Fotó: feol.hu

 

Elismerésben részesül Gulyás Dénes énekművészete is. Batta András zenetörténész, egyetemi tanár méltatásában arra hívja fel a figyelmet, hogy "alig akad magyar operaénekes, aki egy Kodály-dal mélységeit, karaktergazdagságát, költészetét hozzá hasonlóan ki tudta bontani úgy, hogy közben megmaradt az eredeti, a népi-természetes kifejezésmód, amely oly titokzatosan fonódik össze Kodálynál a legmagasabb költészet remekeivel".

 

Magyar Örökség Díjat vehet át a Hajdú Táncegyüttes "nemzeti kincset hordozó közössége" is. Diószegi László történész-koreográfus méltatásában azt hangsúlyozza, hogy a magyar néptánc hagyomány évtizedeken keresztül folytatott őrzése, ápolása és magas színvonalú bemutatása, a sok ezer fiatal tanítása és nevelése önmagában is elegendő a díj odaítéléséhez. Ezen túl azonban a táncegyüttes megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a Hajdúság, Bihar és a Hortobágy hagyományaink felgyűjtésére és bemutatásra, s munkájuk eredményeként újraéledt a magyar puszta legendás pásztorkultúrája is.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása