Megjelenik Hámori Gabriella első nagylemeze

A Jászai Mari-díjas Hámori Gabriella popénekesnőként is bemutatkozik. 

 Foto  Tihanyi Anna

Fotó: Tihanyi Anna

 

 

Hámori Gabriella tíz éve az Örkény István Színház tagja, de az utóbbi időkben kevesebbet szerepelt a hazai közönség előtt, hiszen forgatott New Yorkban, a Szputnyik Hajózási Társasággal töltött egy évadot, az elmúlt egy esztendőben pedig Berlin egyik legendás színházában, a Volksbühnében dolgozott. A közelmúltban pedig számos nemzetközi fesztiválon elnyerte a legjobb színésznő díját A vizsga című filmben nyújtott alakításáért.

 

 

Október 13-án megjelenik első nagylemeze NEM ÖRMÉNY NÉPZENE címmel, amelyből október 16-án, csütörtökön ízelítőt hallhatnak az érdeklődők a Musicland lemezboltban, az Almássy téren (VII. kerület).

 

Hámori Gabriella bemutatkozása popénekesnőként valójában a Jászai Mari-díjas színésznő és Poniklo Imre zenész közös munkájának gyümölcse. Poniklo Imre dalszerző-frontemberként már 2000 óta vezeti az Amber Smith zenekart, mellyel Európa több országában, Japánban és az USA-ban is fellépett, 2009-ben pedig a Fonogram-díjat is elnyerte az Introspective című lemezért. Alkotó- és zenésztársa volt Yonderboi-nak is a 2005-ös Splendid Isolation albumon és annak 2006-2007-es turnéján. 

Hámori Gabriella és Poniklo Imre 2012-ben találkoztak, amikor a zenész egy akusztikus estjére hívta meg a színésznőt egy dal erejéig. Akkoriban született meg az ötlet, hogy saját számokat írjanak, de csak egy évvel később, 2013 őszén kezdtek el közösen dolgozni (a szintén Amber Smith-es Bátor Bence dobos, és a basszusgitáros Bognár Zoltán segítségével), és idén tavaszra állt össze egy teljes lemeznyi anyag.

 

 

 

„Nem vagyok énekesnő, de ezúttal színésznő sem. Jelenleg csak olyan dolgokat szeretek kipróbálni, amelyekből nem tudom, hogy mi lesz – nem szeretnék biztosra menni. Imrével egy éve küldözgettünk egymásnak dallamokat, aztán egyszer csak felgyorsult a folyamat, elkészült a Máshol ébredsz fel című bemutatkozó számunk, és született még sok más, különféle atmoszférájú dal. Most kerülök egyre közelebb ahhoz, hogy ráérezzek, hogyan lehetséges megtölteni mindezt a hangommal, és szeretném – amennyire csak lehet – szabadon kezelni az ügyet. A kísérlethez a legjobb emberekre találtam" - nyilatkozta a lemez kapcsán Hámori Gabi.

 

„Sok szempontból egészen más Gabival dolgozni, mint bárkivel, akivel eddig együtt zenéltem. Nem csak a nyilvánvaló okokból – mert Berlinben él, és mert elsősorban színésznő – , de pontosan azért is, mert azelőtt sosem vett részt még ilyesmi popzenei produkcióban, és teljesen máshogyan áll hozza az alkotói folyamathoz, mint egy zenész" - mondja Poniklo Imre. "Bár régóta zenélek, én mindig is inkább kívülállóként tekintettem magamra, aki sosem szerette a szakmázást, vagy, hogy mit várnának el, inkább ösztönösen követem, amit az énem diktál művészileg. Jó pár dologban el is térünk egymástól, épp emiatt szerintem elég izgalmas és érdekes dalok születtek" - fogalmazott a zenész.

 

A Máshol ébredsz fel című dal ízelítő a lemezről, mely ingyenesen meghallgatható és le is tölthető, innen.

 

süti beállítások módosítása