"Izgalommal várakozom" - Villáminterjú Kulcsár Viktóriával

Kulcsár Viktória, a Jurányi vezetője arról ad számot, hogy indul az évad az inkubátorházban, mivel készülnek a Színházak Éjszakájára és mit szólt ahhoz, hogy a Színházi Kritikusok Céhe különdíjra jelölte. 

 kulcsar viki foto schiller kata 007

 

Milyen változásokkal indul az idei évad?

A legnagyobb feladat az volt, hogy csökkentett büdzsé mellett hogyan tudjuk megtervezni és elindítani az évadot – hiszen a kiadások nőttek, de a támogatások nem, valamint megszűntek a korábban rendelkezésünkre álló pályázati és szponzorációs források is. Az elsődleges célunk tehát az lett, hogy jelen körülmények között egyáltalán talpon maradjunk: ehhez a szervezetünk és koncepciónk újragondolása, illetve a nagy hármas egységünk – a produkciós-, közösségi- és inkubátorház létünk – optimális arányának a megtalálása volt szükséges. Sajnos befogadói színházi funkciót a jövőben nem igazán tudunk ellátni, hiszen továbbra is fő funkciónk az marad, hogy számos produkciónak úgy szolgálunk a hátteréül, hogy nálunk próbálnak és hoznak létre bemutatókat. Emellett az elmúlt két évadban bevált – a Gólem Színház, HOPPart Társulat, Szputnyik Hajózási Társaság, TÁP Színház előadásaiból és más Füge Produkciókból álló – repertoárunkat tovább szeretnénk vinni, mely ráadásul új előadásokkal is bővülni fog. Ezeknek köszönhetően a havi előadásszámunk így is 20-25 alkalom közé esik. A Jurányi Galériában idén kéthavi rendszerességgel lesznek kiállítások. Nagy változás történt még a kávézó háza táján is: új külsővel, mentalitással, kínálattal és programmal várja az érdeklődőket a Jurányi Suterene.

 

Milyen előadásokkal fog bővülni a repertoár?

Folytatva a tavaly elkezdett sikeres együttműködést a Dumaszínházzal, Bánki Gergely fog írni és rendezni egy előadást 40! avagy véges élet  címmel Stefanovics Angélával és Keszég Lászlóval, majd Kálmán Eszter rendez egy Vinnai András darabot, végül pedig Dömötör András állít színpadra egy Laboda Kornél és Litkai Gergely által jegyzett kabaré történetet. Emellett folytatódik a TITÁNium-projekt, melyből két produkció a Jurányiban fog megvalósulni: Geréb Zsófia Frank Wedekind Lulu című darabját dolgozza fel, a Nylon Group pedig Halotti Thor címmel hoz létre produkciót. Újabb bemutatókra készül a Szputnyik Hajózási Társaság is Kovács D. Dániel rendezéseiben, valamint a Gólem Színház és a TÁP Színház is.

 

A Színházi Kritikusok Céhe idén különdíjra jelölt téged a Jurányi működtetéséért. Mennyire ért váratlanul a hír?

Már tavaly is meglepődtem, hogy volt egy-két szavazóm a különdíj-jelölésnél, most pedig az ért váratlanul, hogy kaptam annyi voksot, hogy bejutottam az esélyesek közé. Izgalommal várom a szeptember 21-ei díjátadót.

 

Azonban egy nappal előtte, szeptember 20-án még sor kerül a Színházak Éjszakájára is. Milyen programokkal várja a Jurányi az érdeklődőket?

Tavaly az volt a célunk, hogy megmutassuk, miben térünk el a programsorozatban résztvevő kőszínházaktól, milyen egy független színház, hogyan működik egy inkubátorház. Idén is az általunk képviselt struktúrát, közösségi életet szeretnénk megmutatni egy laza délután és este keretében: lesz piknikezés, garázsvásár, mozgás órák, előadásrészletek, színészverseny a TÁP Színház szervezésében és akusztikus koncertek a Jurányi Suterene teraszán. Éjfélkor pedig belecsapunk az afterpartyba, hiszen idén is mi leszünk a Színházak Éjszakája hivatalos záróeseménye.

 

Szerző: Antal Klaudia
www.juranyihaz.hu

 

süti beállítások módosítása