Bánffy Miklós életművét bemutató kiállítás nyílik a Nemzetiben

„Illúzió és tükröződés” a Naplegendától a Nagyúrig címmel nyílik Bánffy Miklós munkásságát bemutató kiállítás a Nemzeti Színház Zikkurat Kiállítótermében szeptember 21-én. Az eseményt Magdó János volt kolozsvári főkonzul nyitja meg 14 órakor.

A tárlat Bánffy Miklós tünékeny művészi világát szeretné bemutatni - azt a világot, amelyet kulcsregényében az Erdélyi történetben kíméletlen pontossággal, ugyanakkor szépséges illúzióként ábrázol. Bár a 140 éve született polihisztor gróf írói, látványtervezői, grafikusi életművét nehéz bemutatni, a kiállítás megkísérli megvillantani azt a páratlan alkotóerőt, amely a modern magyar szcenika-művészet megújulásához vezetett.

 

A tárlaton mára már megsemmisült alkotások is teret kapnak, ilyen A varázsfuvola, a Kékszakállú herceg és a Nagyúr c. előadások színpadi világa, vagy Bánffy saját darabja, az Ostoba Li vizuális megjelenítése.

 

A kiállítás meghatározó részét képezik Bánffy Miklós unokája, a New Yorkban élő és alkotó Nicolette Jelen Bánffy modern szilikátművei, aki világát üvegbe és tükörbe komponálja.

 

banffy kiallitas

 

A kiállítás a Prőhle Gergely helyettes államtitkár  által kezdeményezett, és a kolozsvári Magyar Főkonzulátus által megvalósított Bánffy Miklós Emlékév egyik központi momentuma. A kiállítás a KKM, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, az MNM, a Bánffy-, Barcsay-, Fornet-, Bartha-Stróbl, Dávid, Csiszár Horváth Tholdy -családok, valamint számos magánszemély nagylelkű közreműködése által valósulhatott meg.

 

A teret Szebeni Zsuzsa kurátor és Bakos Ildikó szobrászművész koncepciója alapján Szebeni-Szabó Róbert rendezte be. A kiállítás alatt megtekinthető két dokumentumfilm: Magyar grófnő Tangerben (rendező-operatőr: Wonke Rezső, szerkesztő: A. Szabó Magda) és Egy nyughatatlan ember (rendező: Oláh Kata, operatőr: Csukás Sándor; a  film a Médiatanács támogatásával készült); valamint Bánffy-esszéket is hallhatnak az érdeklődők, Varga József színművésztől.

 

A kiállítás a közönség számára szeptember 21-ét követően néhány hétig lesz látható.

 

Forrás: OSZMI

 

 

süti beállítások módosítása