Pozsonyban vendégszerepel a békéscsabai Jókai Színház

Magyar és szlovák nyelven, a pozsonyi Nová Scéna színházban játsszák szeptember 22-én a szarvasi Cervinus Teátrum és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkcióját, a Holle anyó című családi musicalt.

 

holle1

 

Az ismert Grimm mese feldolgozásával készült darabot tavaly mutatta be a szarvasi Cervinus Teátrum, és azóta is folyamatosan játsszák. Belinszki Zoltán és Varga Viktor alkotásához a Jókai Színház zenei vezetője, Gulyás Levente komponálta a zenét és négy művész, Gulyás Attila, Liszi Melinda, Tatár Bianka és Vadász Gábor is csatlakozott a szarvasiakhoz a Jókai Színházból. Az előadást - gondolva a Szarvason élő jelentős számú szlovák nemzetiségű lakosra -, magyar és szlovák nyelven is létrehozták. Érdekesség, hogy a szereplők közül ketten, Dósa Zsuzsa és Benkő Géza a magyar és a szlovák verzióban is szerepelnek.

 

holle2

 

"Mindig is szívügyemként kezeltem a szomszédos országokkal való kulturális együttműködések szorgalmazását, és a határon túli magyarság anyanyelvén való kulturális lehetőségeinek a bővítését" – mondta Fekete Péter, a Jókai Színház igazgatója, akinek a kezdeményezésére épp Szarvason tartottak ukrán-magyar diplomáciai tárgyalást augusztusban az ukrán kulturális miniszterhelyettes részvételével. "Szerbiai, romániai és ukrajnai színházak is fontos stratégiai partnerei a Jókai Színháznak és a szlovák kapcsolatokat is próbáljuk erősebbre fűzni" – tette hozzá.

 

holle3

 

Mindezt alátámasztja, hogy a Holle anyó szlovák nyelvű előadását már sikeresen bemutatták Trencsénben, most pedig délután szlovákul, este pedig magyar nyelven látható az előadás Pozsonyban, az egykori magyar fővárosban, ahol manapság is jelentős a magyar ajkúak száma. Varga Viktor, a darab író-rendezője is épp Pozsonyban tanult.

 

 

A családi musical minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A szorgalmas lány és az elkényeztetett mostohatestvér szolgálatának és bérének történetét két csetlő-botló béreslegény teszi mókás kalanddá a gyerekek számára. A fiataloknak a szép Ágica és az árva Jakup szerelmének története ad módot az elábrándozásra, de felnőtt fejjel is érdemes elgondolkodni a mindenért a körülményeket hibáztató vasfogú bába, valamint a bölcs türelemmel szorgoskodó Holle anyó életpéldáján.

 

süti beállítások módosítása