Az eltört korsó - Valló Péter ismét Kaposváron rendezett

Szeptember 19-én mutatta be a Csiky Gergely Színház Heinrich von Kleist Az eltört korsó című komédiáját, Valló Péter rendezésében.

Ajánló az előadás elé:

 

Mi minden megtörténhet egy kisvárosi bíróságon! A bíró úr bevert fejjel ébred, mert állítólag nekiesett a kályha sarkának. (Elölről is, hátulról is.) Nem tudja fölvenni a parókáját, mert állítólag a macska belekölykezett. (Ötöt.) Hivatalos iratba van becsomagolva a reggelire szánt kolbász. Egymás hegyén-hátán hevernek az akták, öt házipénztár van négy helyett, és így tovább.

 

eltort korso1

Fotó: Varga György / MTI


Kora reggel pedig panaszosok érkeznek: éjszaka valaki el akart csábítani egy gyűrűs menyasszonyt, a vőlegény rájuk törte az ajtót, a kilinccsel fejbe csapkodta a menekülő betolakodót, aki viszont lesodorta a polcról a menyasszony anyjának antik korsóját. És egy paróka is fönnakadt a szőlőlugason. A bíró úr persze gyorsan végére járna a dolognak – minek annyit kukacoskodni szabályokkal, törvényekkel, bizonyítékokkal, elvégre mégis ő a tanult ember a helységben –, de pechjére épp aznap érkezett a fővárosból egy felettese, aki mindenképpen ki akarja deríteni a teljes igazságot. Hogy ki az ördög volt az az erőszakos, korsótörő csábító!


Mulatságos és tanulságos színházi este lesz, ahol a végére minden kiderül! (Szinte minden.)

 

eltort korso10

Fotó: Lang Róbert

 

Villáminterjú Valló Péter rendezővel a darabról:

 

"Valahai professzorom, a nagyszerű Nádasdy Kálmán mondta mindig: egy mű létrehozásakor, legyen az például egy előadás megrendezése, az ember legyen képes egyetlen, egyszerű mondatban megválaszolni a kérdést: miért is csinálja? És miközben minden tökéletesen ismerős, meggyőződésem, hogy ez a Kleist nevű német fiatalember azzal a szent szándékkal írta meg ezt a történetet, hogy jobbító céllal tükröt tartson honfitársainak, és figyelmeztesse őket: 'Drága barátaim, tessék szíves lenni változtatni ezeken a dolgokon!'. Na, itt van egy döntő változás: ma egy alkotó ezzel a szándékkal nem veszi, nem veheti elő ezt a művet, mert nem hisz, nem hihet a változás esélyében. Ahhoz félre kellene dobni minden tudást és tapasztalatot, hogy az ártatlan, gyermeki tudatlanság hitébe bújjon az ember." - Valló Péterrel Bérczes László beszélgetett a jövő pénteki bemutató kapcsán.

 

vallopeter2

A kép forrása: Fidelio

 

- Több, mint négy évtizedes rendezői pályafutásod során szinte minden jelentős drámaírótól rendeztél már darabot: Shakespeare-től Ibsenig, Csehovtól Pinterig. Az eltört korsó viszont az első Kleist-rendezésed.

 

- Pedig ő is minimum jelentős… Tanúja voltam az elmúlt évtizedek Kleist-divatjának, amikor a Homburg hercegétől a Heilbronni Katicáig, a Schroffenstein családtól Az eltört korsóig egyre másra játszották darabjait a magyar színházak. Magam sem tudom, én miért csak most jutottam el hozzá.

 

- Azt nem mondhatom, hogy mi „tukmáltuk” rád, hiszen Kaposvárott abban a helyzetben vagy, hogy te választod meg, mit rendezel.

 

- Valójában mindenütt ebben a helyzetben vagyok – ami élemedett koromnak is köszönhető. Ez a helyzet jó is, rossz is. Jó, mert szabadon választok, rossz, mert meglehetős alázattal fogadom a meghívásokat, azaz a darabválasztáskor maximálisan figyelembe veszem, mi lenne jó az adott társulatnak és közönségnek. Mindenütt becsülettel megkérdezem, komédiát rendezzek vagy tragédiát, klasszikust vagy kortársat, „tragico-comico-historico-pásztorit…”, hogy Poloniust idézzem. Fontos, hogy éppen mi foglalkoztat, mi a közlendőm, de kétségtelen, hogy azért is hívnak sokfelé, mert tudják, hogy kiindulópontnak tartom az igényeket és a lehetőségeket. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy Kaposvárott, Budapesten, Szombathelyen vagy éppenséggel a szlovákiai Komáromban rendez az ember.

 

 

- A színészek ennyire különböznek?

 

- Inkább a nézők! Egy bigott, pápista városban, ahol mindenféle szabadosságtól idegenkednek, nem szólalhatok meg úgy, ahogyan az például - hála a „legendás időknek” - Kaposvárott természetes. Az eltört korsót itt bátran választhatom, más helyeken esetleg bele se fognék.

 

 

eltort korso2

Fotó: Lang Róbert

 

- Ez egyértelműen a kaposvári közönség dicsérete. Mi az, amibe itt nem fognál bele?

 

- Olyat tudok inkább mondani, amibe már sehol nem vágnék bele – de ez a kérdés túlságosan messzire vezet. Érjük most be annyival, hogy az elmúlt évtizedekben, akár egy meredek szánkópályán, a közönség nagy sebességgel lecsúszott, majdhogynem lezuhant az általános tájékozatlanság mélységes lapályára. Már nem is a műveltség hiányáról, egyszerűen a tudott, és folyton figyelembe veendő tudatlanságról beszélek. Eltűnt az a háttéranyag, amire a könyveket írva, a szobrokat faragva, a zenéket komponálva, az előadásokat készítve hivatkozhatnánk. Ha erre a számunkra, régimódi emberek számára még létező háttéranyagra építjük a műveinket, érthetetlenné válunk. Pár évtizeddel ezelőtt, amikor a pályára kerültem, tudhattam-tapasztalhattam, hogy a közönség szemrebbenés nélkül értette meg a görög-római-keresztény-zsidó kultúrkörből érkező hivatkozásokat. Ma ilyen hivatkozást nem mernék megkockáztatni, legalábbis a nagy kőszínházakban nem.

 

A teljes interjút elolvashatják az előadás műsorfüzetében.

 

U.sz: Színház.hu

 

Képek az előadásból:

 

eltort korso11

1.

 

eltort korso9

 

2.

 

eltort korso8

3.

 

eltort korso7

4.

 

eltort korso6

5.

 

eltort korso5

6.

 

eltort korso4

7.

 

eltort korso3

8.

 

eltort korso12

9.

Fotók: Lang Róbert

 

 

Heinrich von Kleist:

 

Az eltört korsó

 

komédia

 

Fordította: Forgách András

Dramaturg: Morcsányi Géza

 

Szereplők:

WALTER, törvényszéki tanácsos: Kelemen József

ÁDÁM, bíró: Sarkadi Kiss János

FÉNYES, jegyző: Nyári Oszkár

MÁRTA ASSZONY: Takács Katalin

ÉVA, a lánya: Szvetnyik Kata e.h.

VITUS, parasztember: Kalmár Tamás

RÓBERT, a fia: Mohácsi Norbert

BRIGITTA ASSZONY, Vitus húga: Gubik Ági m. v.

LIZA, cseléd: Szabó Nikolett e.h.

GRÉTA, cseléd: Horváth Julianna e.h.

WALTER szolgája: Klement Szabolcs e.h.

 

Díszlet: Valló Péter

Jelmez: Benedek Mari

Súgó: Csorba Mária

Ügyelő: Salamon Bernadett

Világítás: Memlaur Imre

Verekedés: Kelemen József

Segédrendező: Pintér Kata

Rendező: Valló Péter

 

Előadások:

 

 2014. 10. 01. 19:00
2014. 10. 02. 19:00
2014. 10. 03. 19:00
2014. 10. 04. 19:00
2014. 10. 10. 19:00
2014. 10. 11. 19:00
2014. 10. 16. 19:00
2014. 10. 18. 19:00
2014. 10. 19. 15:00
2014. 10. 31. 19:00

 

 

süti beállítások módosítása