Fontosabb szerepet szán a nőknek a brit színházi szakma

A nemek közti egyenjogúságot szavatoló kötelezettséget vállaltak brit színházak.

 

A vezető angol színházak megállapodtak arról, hogy változtatnak programjaikon, munkahelyi szokásaikon biztosítandó a nemi egyenlőséget a színházi szakmában.

 

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között a londoni Almeida, a Tricycle és a Young Vic színház, valamint a Royal Shakespeare Company (RSC) és a leedsi West Yorkshire Playhouse is - olvasható a BBC honlapján.

 

A színházak egyebek között kötelezik magukat arra, hogy műsoraikban kiegyenlítik a nők és férfiak arányát. A Sheffield Theatres reményei szerint céljukat egy éven belül elérik. Daniel Evans művészeti igazgató elmondta: "nemcsak a puszta számokról van szó, hanem a nőkre osztott szerepek terjedelméről és súlyáról is".

 

nok


Lucy Kerbel, a kezdeményezést elindító Tonic Theatre igazgatója optimizmusának adott hangot. Úgy vélte: a program, amelyhez 11 színház és színtársulat vezetője csatlakozott, "valódi és hosszú távú változáshoz vezet".


A Tonic Theatre adatai szerint a művészeti tanács révén állami támogatásban részesülő 179 britszínház csak 37 százalékában nő a művészeti vezető. Azokat az intézményeknek, amelyek több mint félmillió font (200 millió forint) támogatást kapnak, csupán 24 százalékát vezeti nő. Az is kiderül az adatokból, hogy bár növekszik a színházakban dolgozó nők száma, kevésbé megbecsült posztokat töltenek be, mint a férfiak. A színpadra vitt kortárs művek szerzőinek is csupán 24 százaléka nő.


Rufus Norris, a londoni Nemzeti Színház új igazgatója kifejezte azon szándékát, hogy a jövőben több lehetőséget ad a nőknek, a színesbőrűek és az etnikai kisebbségek képviselőinek.


A kötelezettségvállalásról szóló bejelentést a színházak a londoni Royal Central School of Drama (központi királyi drámaiskola) által hétfőn a témáról rendezett konferencia nyomán tették.


A tanácskozást a három éve folyó Advance nevű program részeként rendezték meg, a programot Lucy Kerbel indította útjára 2001-ben. Múlt év októberében a részt vevő színházak vállalták, hogy megvizsgálják saját házuk táját, azt, miként vesznek részt nők olyan kreatív feladatokban, mint a rendezés, színműírás, színjátszás.

 

süti beállítások módosítása