Feydeau-val is vár a kolozsvári színház

Georges Feydeau és M. Desvalliéres Vidéki jegyesek című komédiájával, és Nona Ciobanu Aki elzárja az éjszakát című drámájával nyitja az új évad bemutatóinak sorát a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

A két produkció rendezői, előadói csütörtökön sajtótájékoztatón beszéltek az október 4-én, illetve október 5-én tartandó bemutatókról. Alexandru Dabija, a Feydeau-komédia bukaresti rendezője szerint a két előadás a világ két szélsőségét mutatja be. A nagyteremben játszandó bohózat főként a helyzetkomikumra épít és fergeteges szórakozást ígér. Elmondta, nem törekedett arra, hogy a komédiába valami nehéz tartalmat is elrejtsen.


"Egészségtelennek tűnik egy, a lezserség által átjárt komédia mélyén valami kemény magot keresni" - fogalmazott a rendező. Hozzátette, amiként Feydeau műve is sokszemélyes alkotómunka terméke, úgy az előadásban is a kollektív munkára fektette a hangsúlyt. Egy olyan történetet próbált megjeleníteni, amelyben a züllöttségnek, a feslettségnek, a féktelenségnek nincsenek határai.


Az alkotó szerint ha a szerzőt - aki műveit a kábítószer mámorában írta - egy olyan skálán kellene elhelyeznie, amelyen a két véglet a játék öröme és a bolondság, Feydeau a bolondsághoz állna közelebb.

 

kolozsvar magyar szinhaz

Fotó: Biró István/huntheater.ro


Dragos Buhagiar, az előadás díszlet- és jelmeztervezője elmondta, hogy a színpadkép elsősorban absztrakt elemekből tevődik össze, a jelmezek pedig kortalanok. Megjegyezte, hogy a tíz évvel ezelőtti díszleteivel, jelmezeivel a rendezőt és az előadót is meg tudta nyomorítani. A mostaniakkal arra törekedett, hogy segítse őket.


A stúdiószínpadon bemutatandó Aki elzárja az éjszakát című előadásnak a Szlovéniában élő, romániai származású Nona Ciobanu a megalkotója. Szövegét Liliana Cavani Az éjszakai portás című filmjéből ihletődve írta, a díszletet, a jelmezeket maga tervezte, és rendezőként is ő jegyzi a produkciót. A kétszemélyes dráma egy egykori náci tiszt és az általa megerőszakolt lány 13 évvel későbbi találkozásáról, szerelmi történetéről szól.


Nona Ciobanu elmondta, hogy Mariborban is megrendezte már az előadást, a szlovén változatból azonban csak a vetített képeit vette át. Hozzátette: elsősorban az a lélektani folyamat érdekelte a történetben, amely során a női szereplő felfedezi lénye sötét oldalát azáltal, hogy elfogadja a kapcsolatot volt meggyalázójával.


A volt náci tisztet alakító Viola Gábor azt ígérte, mindent megtesznek majd a színpadon azért, hogy a néző ne csak jól, hanem rosszul is érezze magát.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása