"Karriert akarok csinálni" - Magyarország első siket színésznője válaszol

Magyarország első siket színésznője Mázló Tímea, akit a Trafóban, a Proton Színház Utolsó című előadásában láthatnak a nézők. Pályafutásáról mesélt a Magyar Narancsnak. Lapszemle.

A Magyar Narancs cikkéből:

 

Mázló Tímea elmondta: tizenévesen eldöntötte, hogy színésznő lesz, majd részt vett Magyarország első jelnyelvi színjátszó csoportja, a Beszédes Kezek Kulturális és Oktatási Egyesület megalapításában. Ezután beiratkozott a színész II. végzettséget adó Nemes Nagy Ágnes Színitanodába, ahol rajta kívül mindenki halló volt az osztályában. "A tanárok kipróbálták, hogyan lehet velem kommunikálni, és működött a dolog. Ott tanultam meg a hangképzést, a művészi beszédet, a beszédtechnikát. Létrehoztunk néhány előadást beszéddel és jelnyelvvel is, és működött" - mondta a színésznő.

 

mazlotimi

A kép forrása: Nők Lapja Café

 

A kérdésre, miért nincs több végzett siket színész Magyarországon, Mázló Tímea így felelt: "Én karriert akarok csinálni, és meg is szenvedek érte. De nagyon nehéz előrelépni, mert bizonytalan a jövő, és sokaknak kisebbségi érzetük van, hogy lenézik, kinevetik őket. De nekem mindegy, én bátor csaj vagyok, vállaltam. És nagyon sokan támogattak, biztattak, hogy menjek előre, ne adjam fel - ez sokat jelentett nekem. Sok siketnek van tehetsége a színjátszáshoz, de ők ragaszkodnak a jelnyelvhez, a testkultúra használatához, és csak siketek és nagyothallók előtt merik felvállalni magukat. Engem nem zavar a halló közönség. Meg kell mutatni, hogy mire vagyunk képesek. Van annyi erő a személyiségemben, hogy meg tudjam csinálni, és ne adjam fel."

 

uccso proba

Kép az Utolsó c. darab próbájáról. Fotó: Orosz Bálint


A színésznő azt is elmesélte, hogyan került a Proton Színház csapatába, az Utolsó című előadásba. "Rába Roland rendezővel már régebb óta ismerjük egymást, és ő már találkozott hallássérült színjátszókkal Franciaországban. Egy akadálymentesített előadáson találkoztunk, ahol megtudta, hogy színiiskolába járok; nem akarta elhinni, nehezen tudta elképzelni - nem is csodálkozom rajta. Már akkor mondta, hogy vannak tervei, de jó sokáig gondolkodott rajta: valami különlegeset akart, ami korábban még nem volt, és nem is jöhetett volna szóba egy hagyományos szerep. Idén tavasszal hívott meg az Utolsóba; kértem tőle egy személyes találkozót, hogy tisztázzuk, komolyan gondolja-e, vagy szórakozik, hogy az első szerepem mindjárt egy főszerep lenne. Találkoztunk, tolmácsot sem kellett használnunk, értettük egymást. Igent mondtam neki" - mesélte Mázló Tímea.

 

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.

 

süti beállítások módosítása