A Dumaszínházzal közös előadást készít a Gólem

9. évadát kezdi Magyarország egyetlen zsidó színháza. A Gólem Színház idei bemutatóinak mindegyike más társulatokkal, alkotókkal, színészekkel való koprodukció lesz.

"Egyre halkabb és bizonytalanabb a párbeszéd a társadalom különféle csoportjai között, nem az együttműködésnek, együttes gondolkodásnak áll a zászló. Ezt egészségtelennek tartjuk és hiszünk abban, hogy csak közösen, több nézőpont összeadásával tudunk jó eredményt elérni. Nem csak a színpadon" – mondta Borgula András, a Gólem művészeti vezetője. "Fontos elmondani: ez azt is jelenti, hogy nem csak zsidókkal, zsidó nézőknek, zsidó témákról készítünk előadásokat. A Gólem elsősorban színház és csak utána zsidó színház" – tette hozzá.

 

lefitymalva1

Kép a Lefitymálva c. előadásból

 

Első bemutatójukat Szakácskönyv a túlélésért címmel tartják novemberben. Az előadás egyedülálló módon, recepteken keresztül mutatja be a XX. század második felének magyar történelmét: kiderül, hogyan múlatja az idejét az ember a német fogolytáborban, mi volt a legnépszerűbb étel a kommunista diktatúra legsötétebb éveiben és az is, hogy mivel és mit főzött a magyar a rendszerváltás után. A Szakácskönyv a túlélésért tavaly a könyvpiac egyik legizgalmasabb kiadványa volt, az előadás pedig különleges színházi helyszínen egy holokauszt-túlélő életet meséli el nem mindennapi szemszögből. A produkció próbái már elkezdődtek, a főszereplő életének korszakai Hay Anna, Radnay Csilla és Nagy Mari játékában elevenednek meg.

 

Az évad másik bemutatója a Zsidó GY.I.K munkacímű projekt. A Gólem és a Dumaszínház koprodukciója arra tesz kísérletet, hogy megválaszolja a magyar közélet – és az internet leggyakoribb, zsidókkal kapcsolatos kérdéseit.

 

mamelosn golem

Kép a Mamelosn c. előadásból

 

Hasonló módon a banális zsidó sztereotípiákkal szembesíti a nézőket sajátos és kíméletlen humorral az évadban új helyszíneken is látható Lefitymálva. A többek közt Bánki Gergely, Nagy Mari és Schmied Zoltán szereplésével készült előadást 2013-ban a Thália Humorfesztivál legjobb előadásának választották. Érdekesség, hogy ebben az évadban a Jön a Gólem! projekt keretében a Lefitymálva olyan településeken is látható lesz, ahol az egykor élt virágzó zsidó közösségek emlékeit ma már kutatni kell és ahol a jelenleg egymás mellett élő közösségek párbeszéde zsákutcába jutott. A Gólem így többek közt Gyöngyöspatára, Verpelétre, Jánoshalmára és Mezőcsátra látogat el.

 

pizza k

A Pizza kamikaze c. darabot áprilisban mutatta be a társulat

 

A Gólem Színház idei évadban játszott előadásairól a golemszinhaz.hu oldalon lehet többet megtudni.

 

A vadonatúj Gólem-bérletekkel kedvezménnyel tekinthetők meg a társulat előadásai, emellett a bérletesek zártkörű Gólem-extra programokon vehetnek részt. Egyedülálló a Gólem-bérlet+: a vásárlók plusz 2000 forintért egy olyan nézőnek biztosíthatják, hogy színházba eljusson, aki egyébként saját erejéből nem engedhetné meg magának.

 

süti beállítások módosítása